Många bokar resor till fjällen inför sportlovet – trots pandemin: ”Högre tryck i år”

Sportlovet är på ingång.

Då ökar bokningarna till den svenska fjällen – mitt under coronapandemin, skriver Aftonbladet.

Coronapandemin har satt käppar i hjulet för de flesta resor under det gångna året. I stället har vi av myndigheterna uppmanats att inte åka utomlands, stanna hemma och minska smittspridningen.

I somras var det därför många som valde att tillbringa semestern i Sverige – antingen i sin egen hemregion eller på annan ort i landet.

Nu är det återigen dags för ledighet för många familjer. Under vecka sju, åtta, nio och tio är det nämligen dags för det så kallade sportlovet där landets skolelever får en vecka ledigt. Det massiva snöfallet den senaste tiden bäddar så klart för en skidtät sportlovsvecka för många.

Nu rapporterar de båda skidjättarna Idre fjäll och Skistar att det är högt tryck på bokningarna inför sportlovet.

ÅRE 2020-12-30 Coronaanpassade kösystem och information vid ankarliften Hermelinsliften i Åre för att minska risken för smittspridning. Foto: Pontus Lundahl / TT

– Det är bara vecka 7 där vi ligger lite efter i bokningstakten jämfört med förra året. Annars ligger vi före, det har varit ett högre tryck i år jämfört med tidigare, säger Tommy Halvarsson, marknads- och försäljningschef på Idre fjäll till Aftonbladet.

Han förklarar också att han är ödmjuk inför smittläget i landet och att erfarenheterna från resandet julen och nyår var att ”belastningen på vården inte blev högre”.

”Intensiva förberedelser med vården”

På Skistar meddelar man att svenskar bokar platser som annars brukar tas av norrmän och danskar men som nu inte kommer in i landet. Det är som bekant inreseförbud från Norge och Danmark.

Samtidigt poängterar Skistar att de följer alla rekommendationer för en smittsäker resa.

– Vi har haft intensiva förberedelser med vården, länsstyrelsen, kommunen och Folkhälsomyndigheten om hur vi ska säkerställa en trygg upplevelse för våra gäster och vår personal. Och det har faktiskt visat sig att 85 procent av våra gäster under jul- och nyår kände sig trygga och säkra på våra anläggningar, säger Stefan Sjöstrand, vd Skistar, till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Skriv en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required