Många oroslarm om flicka som tvingades dricka ättika – men ingen reagerade: ”Ingenting att gå på”

Föräldrarna har åtalats misstänkta för att ha plågat flickan med ättika och nedkylning.

Flera gånger larmades socialtjänsten om att något inte stod rätt till i familjen – men inget hände, rapporterar HD och Sydsvenskan.

Tidningens granskning visar att flera olika samhällsinstanser och en privatperson vid minst fyra tillfällen slog larm till socialtjänsten i Eslövs kommun i Skåne.

Sjukvårdspersonal kände ”en oro för bristande omsorg” i september 2022, enligt dokument. Tre månader senare, i december, var det Folktandvårdens tur att larma, då flickan inte varit där sedan januari 2019.

Läs mer: Sanningen bakom dödsolyckan: Därför kraschade berg- och dalbanan på Gröna Lund sommaren 2023

Flickans förskola kontaktade socialtjänsten redan 2018, utan att någon orosanmälan registrerades.

”Det var en känsla”

När flickan, som i dag är sju år gammal, bara dök upp fyra gånger till sin förskoleklass hösten 2022 gjordes ingen anmälan, trots att flera i personalen ville det.

”De hade ingenting att gå på, men det var en känsla, de ville ha gjort en orosanmälan”, säger en lärare i polisförhör, enligt HD och Sydsvenskan.

En orosanmälan har även gjorts av en före detta kollega till pappan, i januari 2023.

Hur kommunen följde upp raden av orosanmälningar vill man inte svara på. Kommunens barn- och utbildningschef hänvisar till sekretess och skriver i ett mejl till HD och Sydsvenskan att man gjort vad som förväntas ”enligt lagar och förordningar”.

Rättegång på måndag

Lidandet som flickan utsatts för enligt åtalet handlar bland annat om att hon ska ha tvingats dricka stora mängder ättika, hållits fastbunden i en tvättstuga under flera veckor och utsatts för svält.

När hon, då sex år gammal, kom in till akuten i Lund natten till julafton 2022 var hon i ett livshotande tillstånd. Kroppstemperaturen låg på 34 grader och magsäcken var så sönderfrätt av ättika att den behövde opereras bort.

Föräldrarna, 42 och 34 år gamla, nekar på alla punkter. Rättegången börjar på måndag.

Fakta: Åtalet i korthet

Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka åtalas på sju punkter.

Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed ha försatt henne i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd. Eftersom de är vårdnadshavare har de garantansvar för flickan och har därmed i vart fall vetat om att flickan utsatts för detta, men låtit bli att ingripa.

Två fall av frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Under en längre period 2020 ska flickan ha hållits instängd i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.

Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan samt ett fall av grov fridskränkning.

Källa: Åklagarens stämningsansökan