Marcus Oscarssons reaktion – efter Trumps ord om våldsamma kaoset i Washington: ”Skamligt”

Efter nattens historiska kaosscener i Washington DC uttalade sig president Donald Trump i en video på twitter.

Nu reagerar Tv4:s politiska expert Marcus Oscarsson på tumultet.

Nu kritiseras hans uttalande av Tv4:s omtyckte

Upprörda över valresultatet i USA, där president Donald Trump förlorade mot Joe Biden, stormade hundratals Trump-anhängare Kapitolium i den amerikanska huvudstaden Washington DC.

Klockan var 14.15 lokal tid och kongressens båda kamrar var mitt i kontrollräkningen av elektorskollegiets röster när kalabaliken bröt ut.

Rutor krossades i parlamentsbyggnaden och senatorer och vicepresidenten evakuerades.

Fyra personer rapporteras på torsdagsmorgonen ha avlidit efter de kaotiska scenerna, varav en kvinna skjuten till döds.

Och 52 personer ska ha gripits av polis i samband med sammandrabbningarna.

Flera experter reagerar

Kaoset i Washington har fått politiska experter att reagera – däribland TV4:s omtyckte profil Marcus Oscarsson.

B r e a k i n g – N e w s:TRUMPANHÄNGARE STORMAR USA:s KONGRESS 🔸 POLITKERNA SÖKER SKYDD 🔸 ANALYS: TRUMP BÄR…

Posted by Marcus Oscarsson on Wednesday, January 6, 2021

”Nu är det koka fläsket stekt för Trump. I stället för att lämna med värdighet har han ställt till med sämsta tänkbara exit. Det är diktaturens vibrationer som skakar USA. USA:s avgående president drar sitt eget namn och eftermäle i smutsen på sämsta tänkbara sätt.”, skriver han i ett Facebookinlägg och fortsätter:

”Det är tveklöst han som bär ansvaret för att hans anhängare försöker stoppa en fredfull överlämning till den valda presidenten Joe Biden. Det är skamligt och nästan ofattbart att detta inträffar år 2021 i USA.”

Trumps tal: ”Vi älskar er”

I natt svensk tid publicerade president Donald Trump ett videoklipp på twitter där han fortsatte hävda att han vunnit ”en jordskedsseger”.

– Jag vet att det gör ont, vi hade ett val som stals från oss. Det var en jordskredsseger, och det vet alla, i synnerhet den andra sidan, säger Donald Trump i videon och fortsätter:

– Men ni måste gå hem nu, det måste bli lugnt. Vi måste ha lag och ordning. Vi måste respektera vår fantastiska poliskår. Vi vill inte att någon ska skadas.

Han fortsätter:

– Det här är en tuff period. Vi har aldrig upplevt en sån här tid, där en sån sak kunde hända, där de kunde ta ifrån oss det, från oss alla, från mig, från er, från vårt land, säger Trump.

Foto: Tv4

Under torsdagsmorgonens Nyhetsmorgon kallar Marcus Oscarsson talet ”katastrofalt”.

– Han säger ”We love you” till den här gruppen människor som ställt till med detta. Han säger att han vann en ”jordskredsseger” men han förlorade stort.

Han tillägger:

– Hade det här skett i ett annat land i världen hade USA fördömt detta som en statskupp. Diktaturens vibrationer skakar USA, säger Oscarsson till TV4.

Stefan Löfven rasar

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven rasar över de våldsamma händelserna i Washington.

”Det är med stor oro som jag följer händelseutvecklingen i Washington DC. Det vi ser nu är ett angrepp på demokratin. President Trump och många kongressledamöter har ett stort ansvar för det som nu händer”, skriver Stefan Löfven (S) i en kommentar till SVT.

Trump erkänner sig besegrad

Vid 10-tiden på torsdagen erkände sig Donald Trump besegrad i presidentvalet. Detta sedan kongressen tidigare godkänt elektorsrösterna som gör att Biden kommer ta över presidentskapet senare i januari.

– Även om jag fullständigt motsätter mig resultatet av det här valet så kommer övergången ske ordnat den 20 januari, sade Trump i ett uttalande rapporterar CNN

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required