Marcus Oscarssons vrede – efter granskningen mot Elisabeth Svantesson

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, hamnade i stort blåsväder, efter TV4 Nyheternas avslöjande om att hon tagit ut ersättning för dubbla boenden.

Nu väljer TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson att ge sin syn på det hela.

Och han menar att den senaste tidens medierapportering är grovt vilseledande.

– När alla springer åt samma håll har jag inget emot att gå åt andra hållet – om det är rätt, skriver han i ett långt Facebookinlägg.

 

Det var i veckan som TV4 Nyheternas avslöjande om toppolitikern Elisabeth Svantesson kablades ut. Hon ska ha tagit ut bostadsbidrag och varit skriven i ett fritidshus utanför Nora – samtidigt som familjen var skriven på en bostadsrätt i Stockholm, rapporterar TV4.

Bostadsbidraget som Svantesson fick uppgick till 50 000 kronor om året från oktober 2015 till och med år 2017, enligt TV4.

Elisabeth Svantesson valde själv att kommentera nyheten på sin Facebook. Hon menade då att hon inte gjort något fel.

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter. Sedan 2006 har jag varit riksdagsledamot från Örebro län. Det har under hela den tiden varit självklart för mig att vara skriven, och ha en bostad i valkretsen. Länet är basen för mitt riksdagsarbete. Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera”, skriver Svantesson (M) på Facebook.

STOCKHOLM 20190429 Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets skuggbudget under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ulf Kristersson: Elisabeth Svantesson har följt regelverken

I helgen valde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att bryta tystnaden kring Svantesson.

– Det regelverk som finns ska följas och det har Elisabeth Svantesson gjort, sa han i TV4-Nyheterna i lördags, samtidigt som han öppnade för att se över det regelverk som finns i dagsläget.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson är nu näste person att ge sin syn på det hela. Och han menar att medias rapportering kring Svantesson är grovt vilseledande. I ett långt Facebookinlägg beskriver han sin egen granskning av Svantesson.

Han summer det hela med att riksdagens ersättningssystem behöver ses över, men i fallet Svantesson finns det flera saker han tycker inte stämmer, utifrån den bild som målats upp av media.

”Hon har inte roffat åt sig utan tvärtom betalat VÄLDIGT MYCKET MER I SKATT än nödvändigt”, skriver han och ger samtidigt media en rejäl känga.

”Men varför har inte media givit en lika bred bild av saken som jag gjort ovan. De har ju haft en mängd reportrar som jobbat med denna granskning i flera dagar och alla inser att det grovt skadar personen i fråga – inte minst på ett mänskligt plan med allt hat som utlöses. Den saken får media själva svara på.”

Och när de framöver redovisar nya mätningar om att politikerföraktet ökat så kan de titta sig själva i spegeln.”

Marcus Oscarssons känga efter granskningen

Marcus Oscarsson poängterar att han gjort samma granskning oavsett vilket parti politikern tillhör.

”Och ja – jag kommer göra samma sak om Jimmie Åkesson (SD) hängs ut. För jag gör inte skillnad på vilket parti det är och jag anser då rakt inte att media ska få vilseleda hur som helst.

När alla springer åt samma håll har jag inget emot att gå åt andra hållet – om det är rätt.”

Han avslutar sedan sitt inlägg:

”Jag tänker dock inte säga att media ”bara ljuger”, ty det allra, allra mest är korrekt och bra. Men när det går i diket – särskilt vid s.k. drev och skandaler mot enskilda personer – ja då vill jag alltid se ett rejälare underlag än skrikande kvällstidningsrubriker.

Och det vill svenska folket också. Tack för det!”

Här kan du läsa Marcus Oscarssons granskning:

Min granskning av Elisabeth Svantesson (M) är klar:SVANTESSON (M) HAR GJORT RÄTT ? FAKTISKT BETALAT 248 000 KR FÖR…

Posted by Marcus Oscarsson on Sunday, 5 May 2019

Marcus Oscarssons inlägg har spridit som en löpeld sedan det lades ut på söndagsförmiddagen. I skrivande stund har det fått över 22 000 gillamarkeringar och närmare 6000 delningar.

Dela för att säga vad du tycker om det här.