Josefins Nilssons dagboksanteckningar blir bok: ”Ska vara en bomb”

Efter att SVT sände den intima och avslöjande dokumentären om sångerskan Josefin Nilssons tragiska öde startade ett starkt uppror mot arbetsplatser och personer som blundar för misshandel av kvinnor.

Under den långa tid Josefin Nilsson levde i skräck förde hon dagbok och skrev ner anteckningar till memoarer som hon önskade att ge ut som bok, men så blev det aldrig, då hennes liv fick ett slut 2016.

Nu avslutar systern Marie Nilsson Lind det Josefin påbörjade.

– Jag vill inte släppa en bomb, jag vill att hela jag ska vara en bomb, sa Marie Nilsson Lind till Expressen.

Dagboksanteckningar, rättegångsprotokoll, memoarer, och delar av ett manus som Josefin arbetade på ska sammanfattas i en bok. Något som Josefin velat men som aldrig blev verklighet, då hon tragiskt gick bort 2016, efter en lång tid av psykisk ohälsa.

Systern Marie har tagit vid där Josefin slutade, och för Dagens Nyheter berättar hon att boken ”Älska mig för den jag är”, kommer att ges ut den 29 februari 2020.

– Jag vill inte släppa en bomb, jag vill att hela jag ska vara en bomb, sa Marie Nilsson Lind till Expressen.

Josefin Nilsson

”Då var Josefin en bruten kvinna”

Felicia Feldt, dotter till Anna Wahlgren, brukade tillbringade somrarna hos familjen Nilsson på Gotland, och för henne var Ainbusk-artisterna som hennes systrar. Hon minns de första somrarna med Josefin som ren och skär lycka. Men när de möttes fler år senare var Josefin en annan person.

– Då var Josefin en bruten kvinna. Men hon ville ge ut en bok och frågade om jag kunde hjälpa henne att skriva den. Det blev inte så, säger Felicia Feldt i Svenska Dagbladet.