Mataffären fick 100 snattande ungdomar att betala för sig – klockrena metoden hyllas på nätet: ”Fungerade”

Butik erbjöd ”snatteriamnesti”. Fick hela 100 ungdomar att erkänna brott, be om ursäkt och betala för sig, rapporterar SVT Väst.

Det är många butiker som har problem med snatteri. Det vanliga är att personen tas på bar gärning och blir polisanmäld.

Men en butik i Lerum tog till en ny metod och fick hundratals ungdomar att erkänna sina brott.

Erbjöd ”Snatteriamnesti”

Allt började med att en snattande person togs fast på bar gärning. Personen i fråga var väldigt ung och butiken erbjöd personen att be om ursäkt och betala i stället för att händelsen skulle polisanmälas.

Vid tillfället insåg butiken att det var fler än vad de trodde som snattat i butiken och man erbjöd ”snatteriamnesti” under en specifik period. Vilket innebar att de som snattat fick gå till butiken, medge att de snattat, be om ursäkt och betala för sig.

Foto: Facebook/ Lars Pehrson/SvD/TT

Ryktet om amnestin spred sig i skolorna och till slut hade över 100 ungdomar passat på att be om ursäkt och betala för varorna.

– Vi kunde prata med dem och förklara hur det påverkar dem och deras föräldrar om de skulle åka dit för att snatta och bli polisanmälda. Samma sak hur det påverkar oss, säger butikschefen Fredrik Lindqvist.

Snattat för 800 kronor

Det är främst energidryck, bakelser och godis som stulits. Och summorna har varierat från 20 kronor upp till 800 kronor.

Butiken menar att de vanligtvis anmäler brott men hoppades att metoden skulle göra att de nådde ut till fler.

– Och den här gången fungerade det bra.

Vad tycker du om butikens metod? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required