Matpriserna forsätter stiga till rekordnivåer – här är matvarorna som ökat mest

Under senaste tiden har ökningen på matpriser varit extrem och idag kikar de flesta både en och två gånger extra på prislappen.

Många svenskar upplever att plånboken blåser tunt i slutet av månaden och det forsätter dessvärre i samma spår framöver.

För att ha råd att handla tvingas konsumenterna ändra sina livsvanor och priserna på vissa matvaror har stigit mer än andra.

Det senaste året har otroligt mycket skett och förändringarna i människors liv har varit påtagliga.

En av de absolut största skillnaderna är den svenska ekonomin.

Idag är det rekordnivåer när det kommer till diverse kostnader och många människor tvingas tänka om i sin konsumtion.

En av de mest märkbara skillnaderna är matpriserna som skjutit i höjden, något som i allra högsta grad påverkar människors vardag.

Så mycket dyrare är maten

Under juli var höjningen på matpriser större än under hela förra ¨året, rapporterar TV4.

Det är den näst högsta prisökningen som Matkollen någonsin registrerat, med undantag för majmånad i år som var ännu värre.

Kundkorg med mat
Foto: Anders Wiklund/TT

Sedan början av året ligger ökningen på hela 10,3 procent.

– Det kanske inte låter så mycket, men det är väldigt mycket. Ser man till enskilda produkter och kategorier har ökningen varit betydligt högre, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen som jämför priser i dagligvaruhandeln, till kanalen.

Varorna som blivit dyrast

Lantkorv, avokado och mejeriprodukter är de varor som gått upp allra mest i pris den senaste tiden.

Även om genomsnittet för ökningen ligger kring 10,3 procent så är det vissa varor, såsom matfett och kyckling, som ökat med hela 25 procent.

En av anledningarna till att maten blivit så mycket dyrare är Ryssland invasion av Ukraina som bidragit med stora ekonomiska problem.

Foto: TT

Råvaror, olja och energi är saker som påverkats i allra högsta grad av kriget och får nu konsekvenser på många platser runtom i världen.

Men även den svenska kronans status mot dollarn och euron.

Så sparar du pengar

För dig som ofta spontanhandlar kan det nu bli viktigt att tänka om då priserna förväntas öka ytterligare.

– Folk kommer att behöva planera sina inköp bättre och ha en ram för hur mycket man har råd att lägga på matinköp. Det funkar inte längre att bara ”handla det som är gott och det jag vill ha för stunden”. Veckomenyn kommer i högre grad att behöva planeras utifrån butikernas erbjudanden, har Ulf Mazur tidigare sagt till Aftonbladet.

Många har redan början anpassa sig efter situationen och i samma intervju tipsar Mazur om hur man kan tänka för att öka sin medvetna konsumtion.

– Matkedjorna slåss om dig som kund och när allt är dyrare blir lockpriserna ännu viktigare. Snittrabatten på butikernas erbjudanden är 25 procent mot ordinarie pris. På förstasidorna i butikernas flygblad hela 40 procent. Vissa varor säljs för halva priset bara för att du ska komma till butiken och det ska man utnyttja, säger Ulf Mazur.

Vad är era bästa sparknep i dessa tider? Lämna gärna en kommentar på vår Facebook så hjälps vi alla åt!