Snösmockan – här slår vintern till med full kraft i veckan: ”Köldrekord”

Med bara några dagar kvar till december slår vintern till med full kraft i hela landet. Söndagen bjöd på den kallaste temperaturen i november på över 40 år, då termometern visade 37,4 grader i Nikkaluokta i Lappland. Enligt prognoserna är vintertemperaturerna här för att stanna.

– Det blir full vinter under veckan, och det kommer att fortsätta, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se till Newsner. 

Prognoserna ser lovande ut för de som väntat på riktig vinter. Helgens låga temperaturer i stora delar av landet hänger kvar under veckan, och lovar en riktigt kall start på december. 

– Man kände redan under söndagen att det började bli riktigt kallt i både söder och norr. Den kalla luften kommer att stanna, och det ser ut att bli ganska gott om snö söderut, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Rekordkyla i november

Under söndagen var temperaturerna nere på rekordkyla i Lappland. 37,4 grader visade mätaren, vilket är den lägsta temperaturen på över 40 år. 

– Det är ett köldrekord. Och det kommer att bli en kall start på december också, säger Mikael Sjöstrand. 

Foto: Shutterstock

Under månadsskiftet blir det minusgrader från norr till söder i landet. Enligt meteorologens prognoser kan man räkna med 5 till 10 minusgrader i Svealand och Götaland i början av veckan, och 25 minusgrader i Norrland. 

– Det kan bli riktigt kallt. Framåt torsdag och fredag kan det blir ner mot 15 minusgrader nattetid i stora delar av Svealand. 

Varning för snöfall

På snöfronten är det Götaland som drabbas betydligt mer än övriga delar av landet. 

Foto: TT

Enligt Mikael Sjöstrand så blir det gott om snö i stora delar av Götaland redan under tisdagen, vilket gör att man kan räkna med besvär i trafiken

– Det finns en gul varning för snöfall i stora delar av Götaland, Bohuslän, och Blekinge framförallt. Det kommer att snöa under tisdagen, och sedan kommer ett nytt snöområde att dra in under onsdagen, säger Mikael Sjöstrand. 

Han tillägger: 

– Det här kan göra att tågtrafiken blir stökig. Under tisdagen, framförallt på morgonen, så kan det bli ganska besvärligt på vägarna på västkusten och neråt.

I landets mellersta delar dröjer det dock till helgen innan snön visar sig, även om det blir en riktigt kall start på december. 

Dela gärna väderbeskedet med fler, och se till att köra försiktigt på vägarna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required