Miljöpartiet i krismöte – kan lämna regeringen: ”Finns en gräns”

Under helgen som var har Miljöpartiet suttit i krismöte. Mötet handlade bland annat om att lämna regeringen om Socialdemokraterna gör upp med oppositionen i migrationspolitiken, rapporterar Aftonbladet.

Vad som har lett fram till krismötet är bland annat de nya förslagen på en ny, hårdare migrationspolitik.

Exempelvis är Centerpartiet beredda på att tillmötesgå M och SD:s krav på egen försörjning vid familjeåterförening.

Foto: Stina Stjernkvist/TT/Jessica Gow/TT

De är också med på att sätta ett slags riktmärke för hur många asylinvandrare som Sverige ska ta emot varje år.

Förslaget om volymmål är inte någonting som MP ställer sig bakom. De menar i stället att det är ett förslag som strider mot asylrätten.

Men förra veckan lämnade regeringspartnern Socialdemokraterna ett bud om detta till alla partier i kommittén, utom till MP.

Självklart ska man kompromissa

Så nu överväger Miljöpartiet att lämna regeringen. Något språkröret Isabella Lövin berättade mer om under måndagsmorgonen, rapporterar Aftonbladet.

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut.

– Det är en gemensam regering där vi tar kollektiva beslut. Men vi kommer inte låta regeringen göra verklighet av en politik som vi inte står bakom, säger Lövin i P1.

På frågan om vad partiet tycker internt om att lämna regeringen svarar hon:

– Klart att det finns en gräns för varje parti och det finns flera viktiga frågor för varje parti. Självklart ska man kompromissa i politiken, men inte om grundläggande värderingar.

Enligt källor till Aftonbladet är det inte enbart migrationsfrågan som kommer bli avgörande för om MP väljer att lämna regeringen. Hur samarbetspartierna i januariavtalet agerar kring Preem och Arlanda kommer vägas in i bedömningen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required