Misstänkta coronafall i Stockholm – alla var negativa

Sex misstänkta fall av coronavirus 2019-nCoV har upptäckts i Stockholm, enligt medieuppgifter.

Samtliga visade sig vara negativa.

Det är sex olika personer som nyligen varit i Asien och därefter visat på symptom, enligt Sveriges Radio. De hämtades med ambulans – och fördes till sjukhus.

Senare på kvällen kom beskedet att samtliga sex personer testat negativt för coronavirus, och alltså inte var smittade, rapporterar Mitti.

I Sverige har hittills ”bara” en person testats positivt för coronavirus, samtidigt som runt 150 personer har genomgått tester. Folkhälsomyndigheten bedömer risken som ”mycket låg” att smittan ska spridas i Sverige.

Folkhälsomyndigheten: Mycket låg risk för smittspridning i Sverige

I samband med att en person bekräftades smittad tidigare under vintern, skrev myndigheten så här på sin hemsida:

”Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att det pågår en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer Folkhälsomyndigheten för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder” skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Och fortsätter:

”Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt. Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer risken som mycket låg för att smittan ska spridas i Sverige. I samband med importfall kan enstaka fall förekomma innan smittan stoppas.”

Här finns labben som kan analysera misstänkt coronavirus i Sverige

Förra veckan berättade myndigheten att man nu har fått utökade möjligheter att analysera misstänkt coronavirus i laboratorier.

– Det var därför önskvärt med en utökad analyskapacitet över landet, inte minst för att korta tiderna för transport av patientprover men också för att det är önskvärt att regionerna själva har kapacitet och beredskap att utföra diagnostik, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

På åtta platser i landet finns kapacitet att diagnostisera det nya coronaviruset: Umeå, Uppsala, Örebro, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg.