Misstänkt rattfyllerist smet från olycksplats – då ingrep 3 modiga hjältar: ”Beundransvärt civilkurage”

Misstänkt rattfyllerist smet från en olycksplats i centrala Kiruna. Då följde 3 modiga hjältar efter och larmade polis.

Nu hyllas deras insats av polisen i ett inlägg på Facebook.

Varje dag året om, dygnet runt, arbetar polisen för att göra samhället till en säkrare plats. Deras insatser uppmärksammas ofta i sociala medier och i nyheterna och de hyllas för sitt mod.

Men allmänheten är minst lika viktig i många av polisens insatser.

Måndag den 26 oktober var ett sådant tillfälle.

Polisen i Kiruna fick in ett samtal om att två personbilar krockat i en korsning i centrala Kiruna. Det efter att en av förarna kört mot rött.

Samma person ska sedan ha smitit från olycksplatsen.

”Här hade det kunnat sluta med att vi inte hade lyckats lagföra någon för brott om det inte vore för tre stycken handlingskraftiga individer med beundransvärt civilkurage. Personerna såg att det var någon som kollade till den andra föraren och gjorde då bedömningen att följa efter mannen som smet”, skriver polisen i inlägget på Facebook.

Rapporterade till polisen

Personerna som blivit vittnen till händelsen följde efter med sin bil, samtidigt som de hade polisen i luren där de uppdaterade om vart mannen körde.

”Personerna som följde efter mannen såg hur han parkerar sin bil och började gå ut i skogen. Personerna gjorde igen helt rätt bedömning, som klev ut ur sin bil och på avstånd höll uppsikt över vilken riktning mannen tog vägen till fots”, skriver polisen.

Bara någon minut senare anlände en av polisens hundförare tillsammans med sin hund och tog över arbetet och snart var mannen hittad och gripen.

Mannen togs med för provtagning och vid kontroll visade det sig att han saknade körkort och var kraftigt påverkad av alkohol.

Misstänkt för flera brott

Nu misstänks mannen för flera brott bland annat grovt rattfylleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats.

Polisen i Kiruna hyllar de berörda personerna för deras mod och tackar för hjälpen.

”Vi vill avsluta med att ge beröm till berörda personer som varit inblandade i ärendet från allmänheten och påvisa återigen vikten av hur beroende vi är av allmänhetens hjälp”, skriver dem i inlägget.

Så modigt. Dessa personer och deras agerande är verkligen inspirerande. Hjältar!

Dela gärna artikeln om du håller med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required