Munskydd och handsprit stjäls från sjukhusen: ”Ökar risken för infektioner”

Den snabba spridningen av coronaviruset gör att efterfrågan på handsprit och munskydd ökar explosionsartat. På Södertälje sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset har läget blivit så extremt att många stjäl hygienprodukterna.

– Vi måste ju fortfarande ha handsprit tillgängligt annars ökar det risken för infektioner. Men den lagerhållna spriten hålls inlåst. Munskydden som stulits är av en högre skyddsklass och även de är nu inlåsta, säger  Bengt Cederlund, tillförordnad chefsläkare på Södertälje sjukhus.

Handsprit, corona,
Foto: Claudio Bresciani/TT

På Södertälje sjukhus har man fått föra en dialog med anställda om att inte ta saker från jobbet, efter att en stor mängd av handsprit och munskydd försvunnit. Redan förra veckan saknades ett hundratal flaskor handsprit på sjukhuset.

Flera hundra flaskor handsprit stulna

Förutom att prata med personalen så har Södertälje sjukhus vidtagit åtgärder genom polisanmälan, samt att man håller skyddsutrustning inlåst i skåp, som bara fåtal har tillgång till.

– Än så länge har det inte fått några konsekvenser på sjukhuset, men vi vet att det har uppstått problem i andra länder som i Tyskland. Så det här är rena förebyggande och försiktighetsåtgärder, säger Bengt Cederlund på Södertälje sjukhus till Aftonbladet.