Umeå-bon kastar sig rakt in i elden. Tre personer lever fortfarande tack vara dagens stora hjälte.

Ett lägenhetshus i Umeå brann ned till grunden i morse. Hade det inte varit för dagens stora hjälte hade det kunna gå riktigt illa.

Tidigt i morse stod lågorna högt i centrala Umeå. Strax efter klockan fem ryckte räddningstjänsten ut till det gamla trähuset som redan då var rejält antänt.

bild1

Som tur var klarade sig alla boenden i huset, men det är inte lika säkert att det hade gått så bra om det inte vore för en förbipasserande som var på väg till ett morgonpass på gymmet när han upptäckte röken och hittade huset.

bild2

Enligt vk.se svängde mannen in på gården och signalerade med sin bil för att väcka alla boende. Men det fungerade inte varpå han ryckte upp en av två portar och sprang in i det livsfarliga huset som redan var fyllt av rök.
– Jag kom in i en lång hall och där möttes jag av en yngre, nyvaken man. Han hade inte märkt att det brann, säger mannen till vk.se.
Trots dramatiken och den snabba eldutvecklingen fortsatte mannen leta efter fler boende och hittade då ett sovande par. Paret tog sig helskinnade ut tack vare hjälteinsatsen.
– Efter att de vaknat tappade jag lite kontroll. Jag hade ett adrenalinpåslag och tanken var att jag skulle ta mig upp i den andra porten men det gick inte, säger han till vk.se.

bild7

Att han inte tog sig in i den andra, låsta, porten gjorde ingenting då alla boende var evakuerade.

bild4

Mannen vill vara anonym och vill inte göra någon stor sak av sitt ingripande. Men jag tycker han är dagens stora hjälte och verkligen förtjänar att hyllas! Kolla bara på bilden nedan så förstår man hur illa det hade kunnat gå.

bild6

Foto: Nina Bäckström.

Vill du fler artiklar som den här i ditt flöde så klickar du bara gilla här nedanför.