Nej till M:s och SD:s förslag om ny folkräkning: ”Häpnadsväckande med de problem Sverige har”

Moderaterna och Sverigedemokraterna lade fram olika förslag om ny nationell folkräkning i riksdagen.

Nu har båda förslagen fått avslag.

– Det behövs en nationell folkräkning, säger Niklas Wykman (M) till TT.

Det var i början på september som Moderaterna i riksdagens presscenter föreslog att det borde till en ny nationell folkräkning i Sverige.

Partiledaren Ulf Kristersson hade sällskap av Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson.

– I Sverige har vi dålig koll på vilka som är i landet och vilka som bor var i landet. För det var 30 år sedan vi senast genomförde en riktig folkräkning. Mycket har hänt sedan dess, skrev Kristersson (M) på Facebook i samband med att förslaget lanserades.

Moderatledaren Ulf Kristersson i riksdagens presscenter där de förslår en nationell folkräkning. Foto: Amir Nabizadeh / TT

”Sverige utsätts för omfattande bidragsbrott”

Moderaterna menade bland annat att en ny folkräkning skulle kunna avslöja i vilken utsträckning kriminella döljer sina identiteter, samt utreda hur många barn som tvingas leva i trångboddhet.

– Sverige utsätts också för omfattande bidragsbrott och andra välfärdsbrott. Ingen vet hur mycket detta kostar men det uppskattas till miljarder. En skattning säger att 300 miljarder kronor betalats ut felaktigt från välfärdssystemen sedan 2005. Felaktigheter i folkbokföringen gör det svårt för myndigheterna att bekämpa brotten, skrev Kristersson då.

Under ett replikskifte i riksdagen svarade statsminister Stefan Löfven (S) på frågan om en ny nationell folkräkning tidigare i september. Han öppnade då dörren för en sådan.

– Vi behöver ha koll på befolkningen i landet, så är det, var man bor och vem som bor var, sa statsminister Stefan Löfven under partiledardebatten i riksdagen.

Även Sverigedemokraterna lade fram ett förslag om ny folkräkning i riksdagens skatteutskott.

På tisdagen kom domen:

Riksdagens utskott röstade ner både M:s och SD:s förslag.

Enligt TT röstade M, KD och SD för M:s förslag, medan SD:s förslag enbart stöddes av SD.

STOCKHOLM 20201011 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) efter söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. Foto: Jessica Gow / TT

Majoriteten i utskottet menar att Skatteverket redan fått större resurser för att förbättra folkbokföringen. Utskottet förklarar att man är öppna för att ge dem ytterligare resurser – om så krävs.

M hade i sin skuggbudget avslagit 500 miljoner kronor extra till Skatteverket för en ny nationell folkräkning.

– Det är häpnadsväckande att man röstar nej till till detta med tanke på de problem Sverige har. Det behövs en nationell folkräkning. Om man inte har ordning och reda i folkbokföringen så är det väldigt svårt att möta både bidragsbrott i välfärdssystemen och många typer av kriminalitet och organiserad brottslighet, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M) till TT, uppger SvD.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required