Fick inte jobbet för att hon var kvinna: ”Du har fel kön”.

23-årige Johanna Wolf sökte jobb på livsmedelskedjan Sabis – men fick det inte. Anledningen? ”Du har fel kön”, sa butikschefen.      

23-årige Johanna hade alla kriterier, och lite till, som krävdes för att få jobbet i livsmedelskedjan. När hon inte fick det blev hon minst sagt snopen, skriver Aftonbladet. Arbetsinterjvun med den kvinnliga butikschefen hade varit omfattande och pågått i över en timme. Johannas känsla var att hon skulle få jobbet och hon tyckte det kändes väldigt konstigt att hon inte fick det.

Hon fick ingen förklaring till varför det blev ett negativt besked. Hon ringde upp butikschefen på nytt för att få höra anledningen till att hon nekades. Svaret chockade Johanna.
– Då sa hon att ”du har fel kön, helt enkelt”. Jag blev helt stum. Jag visste inte vad jag skulle säga. När hon märkte att jag blev tyst sa hon: ”Alltså inte så. Vi har för många tjejer och det blir så mycket kackel. Det var inget fel på dig, inte personligt.” Jag kände mig så förnedrad, säger Johanna till Aftonbladet.

Johanna bestämde sig för att anmäla livsmedelskedjan Sabis, som äger butiken, för diskriminering – som i slutändan erkände att hon utsatts för könsdiskriminering. Och Johanna ersattes med 75 000 kronor.
– Det här var något jag gjorde, både för min skull och andra tjejer som riskerar att drabbas av samma sak. Det är viktigt att säga ifrån – och det känns skönt att ha fått rätt, säger 23-åringen till Aftonbladet.

Det här är hemskt. Jag tycker att det är så starkt av Johanna att gå ut och berätta om det här. Därför känner jag att vi är skyldiga att uppmärksamma det här för att få ett stopp på alla former av diskrimering!

Johanna, 23, sökte jobb i matbutiken – men nobbades för att hon var tjej. ”Det blir så mycket kackel”, tyckte…

Posted by Aftonbladet on den 21 maj 2015

Bildkälla: Aftonbladet.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.