Norges förslag – inför skärmförbud för barn under 2 år: ”Plötsligt allvarligare”

Vi tillbringar mer tid än någonsin med näsan ner i digitala skärmar, och beteendet sjunker allt lägre ner i åldrarna. Flera experter har uttryckt problematiken med barn som sitter för mycket framför datorn och teven, och det norska Hälsodirektivet går ut med en rekommendation som får många att reagera.

Förslaget är bland annat att föräldrar ska sätta skärmförbud för barn som är under två år. 

Det norska Hälsodirektivet går ut med rekommendationer som rör alla som har hand om barn. Idag är det inte ovanligt att sjuåringar har en egen mobiltelefon eller Ipad. Men för mycket tid framför dessa kan vara skadligt, menar experter. 

– Det handlar om att barnen inte vinner något av skärmtid i den åldern, säger Bjørn Guldvog, direktör på norska folkhälsomyndigheten Folkhelseinstitutet, till NRK.

Rekommenderar skärmförbud

Iphone
Foto: Shutterstock

Enligt det norska Hälosdirektivet bör barn mellan två och fem år tillbringa max en timme om dagen framför en skärm. Barn under tv år rekommenderas ha nolltolerans mot skärmtid, då det inte anses nödvändigt. 

– Nu sätter nog många kaffet i halsen, säger Soraya när de diskuterar i Nyhetsmorgon

Så säger barnpsykologen

Enligt barnpsykologen Martin Forster kommer de nya råden inte som någon överraskning. 

– Egentligen är det är ingenting nytt. Det här har vi gått ut med för ganska längesedan. Det är väl bara att Norge har lyft upp det här och det talas lite om förbud och sådär va, som gör att det känns plötsligt allvarligare, säger han i TV4. 

LÄS MER: Forskarna varnar: Vuxnas skärm-tid påverkar barnens utveckling

Foto: TV4

Han poängterar att problematiken ligger i all den tid till sociala interaktion och aktivitet som barnen berövas av att tillbringa timmar framför en skärm. Framförallt så går barnet miste om kommunikationstid med sina föräldrar. 

Vill att barn rör på sig mer

Svenska myndigheter skiljer sig från Norge då de inte gått ut med några rekommendationer eller tidsangivelser för skärmtid. Istället tar de fokus på fysisk aktvitet. 

– Vi fokuserar på att begränsa stillasittandet. Oavsett varför man sitter, säger Marita Friberg, ansvarig för frågor som rör fysisk aktivitet, på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Hon fortsätter: 

– Det som Norge presenterar (i dag) är en uppdatering av tidigare råd. När vi införde våra i Sverige 2021 så förde vi dialog med Barnläkarföreningen och representanter från barnhälsovården när det kommer till vilka råd vi ska ha för de minsta barnen. Vi var ganska överens om att det skulle vara en fördel om man kom med enkla råd om att öka rörandet och minska sittandet.

Vad tror du om noll skärmtid för barn under två år? Vad tror du är bra respektive dåligt? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.