Norske miljardären Tom Hagen gripen – misstänks för mord eller medhjälp till mord på försvunna hustrun

I januari 2019 kom det chockerande beskedet att 68 år gamla Anne-Elisabeth Falkevik Hagen hade saknats i tio veckor. Hon var förmodligen kidnappad.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen är fru till en av Norges rikaste män, Tom Hagen, 70.

På tisdagsmorgonen rapporterade VG att Tom Hagen hade arresterats i en polisaktion.

Klockan 10:30 höll polisen en presskonferens.

Foto: Handout / various sources / AFP / NTB Scanpix / TT

När fallet blivit känt för allmänheten var polisens huvudteori att Anne-Elisabeth Hagen hade varit bortförd. Tom Hagen hittade en anteckning i sitt eget hem, där han uppmanades att inte kontakta polisen. Tom Hagen ringde ändå polisen.

Det sista säkra livstecknet från Anne Elisabeth var den 31 oktober 2018. Polisen har tidigare informerat om att de har hittat blodspår i parets hem.

På anteckningen som hennes man hittade lär det också ha förekommit ett krav på lösensumma, vilket är anledningen till att polisen arbetat efter teorin om att hon hade kidnappats.

Så småningom ändrade polisen sin huvudteori till att hon hade dödats.

– Hon är troligtvis fortfarande utsatt för ett allvarligt brott, men vi anser att det är mindre troligt att vi står inför en kidnappning med ekonomiskt motiv. Huvudhypotesen är ändrad till att hon blivit dödad, sa polisinspektör Tommy Brøske under en presskonferens den 26 juni 2019.

Tom Hagen arresterades

På tisdagsmorgonen arresterades Tom Hagen av polisen.

Innan presskonferensen på tisdagen uppgav VG att polisen i somras fick tillstånd att genomföra en hemlig utredning, vilket bland annat innebar att de hade avlyssnat honom.

Polisen ska ha fått information om att äktenskapet med paret Hagen var turbulent och att Anne-Elisabeth ville ut ur det. Det skriver VG.

Klockan 10:30 på tisdagen höll polisen presskonferens.

Detta är vad polisen säger

– Östra polisdistriktet har i dag arresterat Tom Hagen, misstänkt för mord eller medverkan i mordet på hans fru Anne-Elisabeth Hagen, sa polischef Ida Melbo Øystese på presskonferensen i dag.

– Det är viktigt att betona att även om Tom Hagen nu är misstänkt, är saken fortfarande under utredning, följde polisen upp.

Foto: Torbjørn Olsen / GD / NTB scanpix / TT

”Viktigt att hitta Anne-Elisabeth Hagen”

Enligt polisadvokaten Åse Kjustad Erikson är dagens beslut ett resultat av helhetsbilden.

– Vi är fortfarande mycket tidigt i den nya fasen av utredningen som nu riktas mot Tom Hagen, och det är särskilt viktigt för polisen att klargöra hans roll i ärendet, sade Åse Kjustad Erikson under dagens presskonferens.

Erikson sade också att det är viktigt att hitta Anne-Elisabeth:

– Det är viktigt att hitta Anne-Elisabeth Hagen och det är viktigt att klargöra om det är fler personer som är involverade i ärendet.