Notre Dame brinner – flera bilder delas i sociala medier

En av världens mest kända kyrkor, Notre Dame i Paris står i lågor, det rapporterar flera svenska medier.

I sociala medier delas nu bilder av branden.

”Tankar till alla katoliker och alla fransmän. Som alla våra landsmän är jag ledsen att i kväll se denna del av oss brinna”, skriver president Emmanuel Macron på Twitter.

Det var på måndagskvällen som det kom rapporter om att en fullt utvecklad brand i Notre-Dame i Paris.

– Allt brinner. Strukturen, som är från 1800-talet på ena sidan till 1200-talet på andra sidan, av den finns inget kvar, säger katedralens talesperson André Finot till Le Figaro, enligt Omni.

Enligt polis på plats kommer det dröja innan branden är släckt. Strax innan klockan 22.00 på måndagskvällen pågick fortfarande släckningsarbetet.

FOTO: FRANCOIS GUILLOT / AFP)

Fransk polis kopplar samman den renovering som kyrkan genomgått med den pågående branden, rapporterar Aftonbladet.

Räddningstjänst jobbar under kvällen för fullt med att släcka branden och rädda de konstverk som förvaras i Notre-Dame, skriver SVT. Enligt uppgift har spiran och delar av taket rasat.

Notre Dame, som började byggas 1163 och stod klar 1345, har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Katedralen har också varit på plats för flera historiska händelser. Bland annat lät sig Napoleon Bonaparte krönas i kyrkan 1804. Byggnaden har för många också blivit känd genom Victor Hugos roman om Ringaren i Notre Dame.

Emmanuel Macron om branden i Notre Dame: Tankar till alla fransmän

Frankrikes president Emmanuel Macron skulle på måndagkvällen hållit ett tal till nationen. Men på grund av branden valde han att ställa in, rapporterar Expressen.

På Twitter skriver han:

”Tankar till alla katoliker och alla fransmän. Som alla våra landsmän är jag ledsen att i kväll se denna del av oss brinna”.

Under kvällen har flera bilder på branden delats i sociala medier, och där kan man se hur kraftiga lågor slår upp från byggnaden.