Nu blir det kallare – här blir det snö redan i helgen: ”Kan bli några varningar”

Under veckan slog kylan till med besked, och det går inte längre att förneka att hösten är här på riktigt. I Lapplandsfjällen har första snön redan fallit, men enligt meteorologerna behöver sydligare delar av landet inte vänta allt för länge på snö. 

Ett lågtryck har rört sig in i landet och för med sig kallare temperaturer, och på flera håll snö. Redan under torsdagen föll stora mängder snö över norra Norrland, och mer väntas falla under helgen. 

– Det har redan snöat på bra i Lapplandsfjällen, säger meteorolgen Mikael Sjöstrand på Klart.se till Newsner. 

Foto: TT

”Kommer vara snötäckt efter den här helgen”

Men invånarna i norra Norrland är inte de enda som får plocka fram vinterkläderna i oktober. Enligt Mikael Sjöstrand finns det chans för snöfall även i Jämtland och Dalarna, där temperaturerna kommer att ligga på några få plusgrader under helgen. 

– Man kan nog räkna med att stora delar av fjällen kommer att vara snötäckt efter den här helgen, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Kan bli flera varningar

Den kalla luften och vindarna kommer troligtvis att föra med sig en del varningar, menar Mikael Sjöstrand. 

– Det kan bli några varningar norrut.

Just detta fick TV4:s meteorolog Linda Eriksson att uppmana tv-tittarna att sätta på vinterdäcken i tid.

– Man kan höja ett litet varningens finger där, sa Linda Eriksson, meteorolog, till TV4 när hon medverkade i Nyhetsmorgon tidigare i veckan.

Foto: TT

Även Svealand och delar av Götaland kommer att känna av kyligare temperaturer, dock ingen snö. 

– Det ser ut att kunna bli cirka 10 plusgrader, men det kan kännas kallare eftersom det är blåsigt, framförallt västerut, säger Mikael.

Då kommer snön

För de som längtar efter sol har han glada nyheter lagom till helgen. 

– I Svealand och delar av Götaland blir det klart väder. I Stockholm och Östersjölandskapen blir det soligt lördag och söndag, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

När den första snön kommer till övriga delar av landet är svårt att säga, men enligt Mikael är det inte osannolikt att Värmland och Dalarna kan få snö nästa vecka.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);