Meteorologens besked: Nu kommer snön till stora delar av Sverige

För de som längtar efter snö har meteorologerna glada nyheter. Ett lågtryck är på väg in över landet och kan leverera stora mängder snö på flera håll till helgen, även söderut. 

– Man kan höja ett litet varningens finger där, säger Linda Eriksson, meteorolog, till TV4.  

Onsdagen inleddes med strålande sol och klarblå himmel på många håll i landet, men däremot låga temperaturer som vittnar om att hösten slagit till på riktigt. 

Och snart gör även vintern smygpremiär. Enligt meteorologen Linda Eriksson kan flera delar av landet räkna med att få snö innan veckan är slut. 

Foto: Tv4

Under natten till torsdag och följande dag väntas stora mängder falla från Dalafjällen och uppåt. 

– Men så är det mildare luft som trycker på söderifrån, så snön kommer att övergå i regn. Men det kommer ändå snöa på i norra Sverige imorgon, säger hon till Tv4

Snö i stora delar av landet

Att det snöar i oktober är inget ovanligt för landets norra delar, enligt meteorologen Linda Eriksson. Tiden för årets första snö varierar, men man räknar med att i princip hela Norrland fått sitt första snöfall innan oktober är slut. 

Foto: Shutterstock

Men den som inte vill vänta längre på snön behöver nödvändigtvis inte åka till Dalafjällen eller norrut. Enligt Linda Eriksson kan även sydligare delar av landet få snö till helgen. 

– Det är ett lågtryck som drar in, som är väldigt svårprognostiserat, vilken bana det här lågtrycket kommer ta. Det avgör ju helt och hållet var nederbörden hamnar. Så att tidigare har det sett ut som att det kan komma en hel del snö även längre söderut över landet under lördagen sen. Så att man får följa prognosen noga nu under de kommande dagarna. 

Höjer ett varningens finger

På grund av de sjunkande temperaturerna och den väntade snön så vill Linda Eriksson varna folk för farorna på hala vägar. Hon påminner alla Tv4:s tittare att byta vinterdäck innan snön kommer, men också att hålla koll på prognoserna där man bor.

– Man kan höja ett litet varningens finger där, för att det kan bli lite hala vägar på flera håll, säger hon till TV4.

Vad känner du för att det blir kallare och snön kommer? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required