Ruskigt oväder slår till – varning för stora regnmängder

Hösten är här.

Ett nytt oväder har letat sig in över Sverige – nu blir det kallt och blött.

– Det är stora regnmängder, säger meteorologen Mikael Luhr på Klart.se till Aftonbladet.

Sommaren har nått sitt slut och vi går mot mörkare årstider.

Det kan med andra ord vara bra att börja förbereda sig med regnställ, stövlar och paraply. För är det något vi vet om hösten, så är det att ett och annat ruskväder brukar kunna leta sig in. Så även nu.

Från och med onsdagskvällen och fram till torsdag middag har SMHI nämligen utfärdat en varning i flera län. Detta då ett kraftigt regnoväder från Danmark dragit in över landets västra delar.

regn, oväder
Foto: Anders Wiklund / TT

Stora regnmängder att vänta

Klass 1-varningen för stora regnmängder, minst 35 mm inom 12 timmar, har utfärdats i såväl Hallands län som i Sjuhärad, Bohuslän och sydväst om Vänern.

I vissa delar kan det falla upp emot 50 mm inom ett dygn. Det kan därmed bildas stora vattenansamlingar när vattnet måste ha någonstans att ta vägen.

”Risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare”, skriver SMHI om varningsläget på sin hemsida.

Framåt torsdagseftermiddagen väntas ovädret röra sig österut.

skyfall, regn, översvämning
Foto: Anders Wiklund / TT

Varnar för ovädret

Mikael Luhr, som är meteorolog på Klart.se, går också ut med en varning. På grund av risken för översvämningar och dålig sikt menar han att bilister samt de som har källare ska vara extra uppmärksamma.

– Vissa vägar och viadukter kan vara svåra att ta sig fram i och har man en källare kan det vara bra att ta en extra kik där, säger han till Aftonbladet.

Men det är inte bara regn och rusk som hösten kommer med. Snart blir det också kallare – i hela landet.

– Det blir höstfeeling när det här drar in. När det har dragit bort blir det påtagligt kallare och vi får hösttemperaturer längre söderut än tidigare, säger Mikael Luhr.

Dela gärna för att informera dina vänner!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);