Meteorologens besked: Ostadigt väder på ingång – nu kommer hösten: ”Blött och kyligt”

Stålsätt dig för vad som komma skall.

Hösten är i antågande.

– Det här är en vecka man får vara beredd med paraply, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, till Aftonbladet.

Det har varit en fin sommar i stora delar av landet. Inte minst i juni och första delen av juli fick vi njuta ordentligt av strålande sol och högsommartemperaturer, något som fick semesterfirare att vallfärda till stränder och badplatser.

Men i augusti har sommarvärmen snabbt avtagit. Istället har den ersatts av en mer växlande väderlek, och SMHI har flera gånger flaggat för kraftiga regnoväder med hårda vindar.

Så sent som förra veckan fick vi en ordentlig försmak av hösten, när ett rejält oväder framförallt drabbade Gävleborgs län och ledde till översvämningar och trafikkaos.

Situationen fick till och med polisen att uppmana folk att inte resa till området.

översvämning, gävle
GÄVLE 20210818 Översvämningarna i bostadsområdet Hemsta, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Flera vägar och viadukter står under vatten efter kraftiga skyfall och det är stora störningar i tågtrafiken i Gävle och Dalarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ostadigt väder på ingång

Och mer ruskväder är att vänta. Hösten är i antågande och nog är det en bra idé att börja plocka fram stövlar, regnjacka och paraply.

Nu kommer nämligen en period med ostadigt väder, kyla och regn i stora delar av landet.

Bland annat väntas ett stort regnoväder passera Götaland, Svealand och södra Norrland under torsdagen. Inte minst i Gävleborgstrakten kan det liksom förra veckan bli blött, med uppemot 30 millimeter regn.

– Om prognosen står på sig brukar det kunna bli lite kraftigare regn. Inte lika mycket som sist, men fortfarande påtagligt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, till Aftonbladet.

regn, oväder
Foto: Anders Wiklund / TT

Varnar för höga vattennivåer

Även SMHI konstaterar höga vattennivåer i området.

”Höga flöden i sjöar och större vattendrag i delar av Dalarnas och Gävleborgs län på grund av de stora regnmängderna som föll mellan tisdag och onsdag förra veckan.

En klass 1-varning för höga flöden finns utfärdat för Gavleån från Storsjön till mynningen.

Nya regnmängder under veckan gör att flödena är fortsatt höga”, skriver väderinstitutet på sin hemsida.

höst, vattenpöl
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT

”Blött och kyligt”

Samtidigt närmar sig alltså hösten med stormsteg.

I stora delar av Norrland kan det bli höst i meteorologisk bemärkelse redan under veckan.

Snart följer sannolikt fler delar av landet – det ostadiga vädret väntas nämligen fortsätta en bra bit in i september.

– De första två veckorna verkar bli lite blöta och kyliga, säger Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

Är du redo för hösten eller vill du ha sommar, sol och värme lite längre? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare för att informera dina vänner.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);