Nu plockar liberaltoppen ut över 400 000 kronor i lön – utan att jobba

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl sitter kvar i riksdagen trots att hon lämnat Liberalerna.

Men politikern plockar ut över 400 000 kronor – fast hon inte ens är och jobbar i riksdagen.

I Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” avslöjades den före detta L-ledamoten Emma Carlsson Löfdahl att hon hyrde sin makes lägenhet. Tidigare har Emma Carlsson Löfdahl plockat ut 200 000 kronor i lön, men den här gången är det dubbelt så mycket.

Lägenhet för bara 2500 kronor

Emma Carlsson Löfdahl uppgav då att hon betalade sin make 13 000 kronor i månaden för bostadsrätten som hon hyrde. Men avgiften var omkring 2 500 konor. Från skattebetalarna hade hon där med plockat ut en halv miljon kronor i bidrag.

Nordiska rådets session i Sveriges Riksdag 2009. Foto: Wikimedia Commons/Johannes Jansson

Plockar ut över 400 000 kronor

En förundersökningen inleddes mot den tidigare L-toppen om misstänkt bedrägeri. Då lämnade Carlsson Löfdahl sin position i Liberalerna och blev kvar som politisk vilde. Ett halvår har gått och arvodet som betalades ut i augusti till Carlsson Löfdahl ligger på över 400 00 kronor – trots att hon inte arbetar i riksdagen.

Talmannen har sagt att det är ”förtroendeskadligt” att Carlsson Löfdahl plockar ut så stort arvode utan att jobba, enligt Aftonbladet. 

Nya regler 2022

Just med arvodet pågår en utredning som kan göra att det inte är möjligt att plocka ut arvode så länge man inte jobbar med det som arvodet ska täcka. De reglerna kan träda i kraft i samband med valet 2022 – det påverkar där emot inte Carlsson Löfdahl just nu.

Maken bor också i lägenheten

I lägenheten som Carlsson Löfdahl hyr av sin make‚ har bland annat kollegor uppgett att maken bor där till och från också. Det betyder att Carlsson Löfdahl egentligen inte skulle behöva betala någonting. De uppgifterna är där emot inte bekräftade.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.