Nu utvisas mannen som attackerade småbarnsmamman i tunnelbanan.

Vi har tidigare rapporterat om en händelse som utspelade sig på tunnelbanestationen i Gamla stan i Stockholm den 5:e januari i år. En småbarnsmamma grep då in och avstyrde ett rånförsök varpå hon själv blev attackerad av gärningsmannen med slag och sparkar. Han spottade även mamman i ansiktet. – Jag har jobbat som polis i över fyrtio år, det här är bland det värsta jag har sett. Vi måste ta fast honom, sa polisens förundersökningsledare Stefan Tellqvist till Aftonbladet efter händelsen. Och efter mycket uppmärksamhet i media grep till sist polisen mannen, efter tips från allmänheten. Han fick sin dom i Stockholms tingsrätt där han stod åtalad misstänkt för misshandel, ofredande och försök till grov stöld. Efter en halvtimmes överläggning kom domen som gav den 21-årige mannen två månaders fängelse för ofredande och misshandel. 21-åringen dömdes också till utvisning till Danmark – nu har den verkställts.

För ungefär en månad sedan, den 10 mars, hade mannen avtjänat sitt straff. Direkt från häktet i Huddinge verkställdes sedan utvisningsbeslutet. Han fördes till Bromma flygplats och flögs med specialchartrat plan till Köpenhamn där danska polisen tog hand om honom. Det rapporterar Aftonbladet.

Kostnaden för hans utvisning till Danmark? 80 700 kronor, exklusive personalkostnader och andra utgifter runt omkring. Aftonbladet skriver att det är ovanligt att chartra ett plan för att genomföra en utvisning med så kort sträcka som i det här fallet.

Johan Mellbring, chef för transportenheten på Kriminalvården, vill inte avslöja anledningen och medger att det är ovanligt – men blev så på grund av säkerhetsskäl.
– Det är klart att det är billigare att åka bil än ett chartrat flyg. Men åker du långa bilköringar med personer som har en stökig bakgrund, då måste man fundera på vilka konsekvenser det skulle kunna få i långa resor med bil, säger Mellbring.