Ny fransk lag förbjuder butiker att slänga mat. Måste ge till välgörenhet i stället.

Varje gång jag tänker på all ätbar mat som slängs blir jag ledsen. Nog borde man kunna göra något bättre av det än att bara slänga den? Det är ju så många människor som svälter. Och det är på grund av matsvinnet som Franrike nu har antagit en ny, revolutionerande lag: Alla större butiker måste skänka osåld mat till välgörenhet, djur eller jordbruk.

– Det är skandalöst att se ätbar mat från mataffärer bara slängas, säger Guillaume Garot från det franska Socialistpartiet, som ligger bakom förslaget.

Lagen antogs den 21 maj och kommer att gälla hädanefter. Den kräver att stormarknader tar initiativ för att förebygga matavfall och att de tvingas donera all osåld mat, som fortfarande går att äta, till välgörenhetsorganisationer, djur eller för jordbruk som kan kasta det på komposten, rapporterar danska TV2.

Enligt Naturvårdsverkets senaste rapport, där data från 2010 kunde säkerställas, uppgick matsvinnet i Sveriges livsmedelsbutiker till 67 000 ton.

Hjälp gärna till att uppmärksamma det här så att vi kan införa detta även i Sverige. Dela på Facebook med knappen nedan eller tweeta med hashtaggen #stoppamatsvinnet.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.