Ny Josefin Nilsson-musik släpps tre år efter hennes död – syster Marie jobbar ihop med Benny Andersson

.

Tre år efter Josefin Nilssons tragiska död kommer nu ny musik. 

Det berättar hennes syster Marie Nilsson Lind – och avslöjar att även Benny Andersson är inblandad i projektet.

– Jag ska ha ett möte med Benny Andersson i morgon, säger Marie till Newsner. 

Marie Nilsson Lind ingick precis som sin lillasyster Josefin Nilsson i musikgruppen Ainbusk. Den gotländska kvartetten gav ut ett flertal studioalbum genom åren, och deltog även i Melodifestivalen.

Det har gått mer än tre år sedan ”Josa”, bandets frontfigur och sångare, avled. Hennes tragiska öde har bland annat skildrats i SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är”, som har berört hela svenska folket.

Foto: Hasse Fridén / TT

Under onsdagen visades den igen, i en repris, på kanalen. Och dagen därpå, på torsdagen, visade SVT1 filmen som Josefin Nilsson kanske mest är förknippad med: ”Adam & Eva” från 1997 där hon hade huvudrollen tillsammans med Björn Kjellman.

Ny musik med Josefin Nilsson – efter hennes bortgång

Nu berättar storasyster Marie Nilsson Lind att ny musik av ”Josa” kan komma att släppas. Samtidigt håller hon på med en bok om sin syster, och nu avslöjar Marie att detta förhoppningsvis kommer att ges ut på dagen fyra år efter ”Josas” bortgång.

– Jag skriver på boken om min syster och samlar också hennes material. Det ska komma ut den 29:e februari nästa år. Det är jättemycket arbete med det, säger hon till Newsner och fortsätter:

– Sen håller jag på och samlar ”Josas”, hon hade hela sitt bohag nedpackat. Dels håller jag och samlar ihop musik som inte har varit ute förut med Josa. Jag ska ha ett möte med Benny Andersson i morgon och Tobias Fröberg, producent, så ska vi sätta ihop det.

Kommer du och Benny stå för en del av musicerandet?

– Ja, för han har gjort en del av låtarna.

Marie Nilsson Lind sommarpratar i P1 den 4 augusti

Marie är dessutom själv aktuell i Sommar i P1 där hon på torsdagen presenterades som en av sommarpratarna. I en programförklaring på Sveriges Radios hemsida beskriver hon sitt program på följande vis: ”Längtar du efter lättsam musik, glada tillrop. Byt kanal. Här pratar en som är för känslig för att finnas, en som talar om hur man överlever döden, sorgen, el-chocker och strömavbrott på Gotland. Folk pratar om en nära-döden-upplevelse. Jag vill ha en nära-livet-upplevelse.”

Marie Nilsson Lind sommarpratar söndag 4 augusti.

Marie Nilsson Lind. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Josa kommer för alltid vara saknad, men aldrig glömd. Hennes kulturarv lever vidare genom musiken, och det är så fint att hennes syster vill dela med sig av ännu inte utgivet material med Josefin. ❤️ Dela gärna vidare för att hedra Josas minne.

HELA LISTAN: De sommarpratar i P1