Ny mätning: SD största parti igen – rekordsiffror

Sverigedemokraterna är största parti för andra månaden i rad enligt Aftonbladet/Demoskops mätning.

Skulle det vara riksdagsval idag skulle 25,4 procent av svenska väljare rösta.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna ökar sitt väljarstöd med 1,4 procent i jämförelse med den förra undersökningen. De når nya rekordsiffran 25,4 procent, rapporterar Aftonbladet som har gjort mätningen i samarbete med Demoskop.

Det är nästa åtta procentenheter högre än resultatet i riksdagsvalet 2018.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Även i denna mätning är partiet större än Socialdemokraterna.

Detta trots att även S får ökat stöd, upp från 22,2 procent till 24,3 procent.

– Det är glädjande att flera mätningar visar samma typ av trend, att vi ökar och ligger väldigt högt sen en tid, säger Henrik Gustafsson, presschef (SD) till Aftonbladet

KD backar

Enligt Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, vinner SD väljare från Moderaterna och Kristdemokraterna. Båda parterna, framför allt KD, backar i mätningen.

– Det finns en grupp väljare som står mellan de tre partierna. De rörelser vi ser handlar om rörelserna mellan dem, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Aftonbladet.

– Storleksskillnaden är väldigt stressande för Ulf Kristersson och hans möjligheter att bilda regering framåt. 

Ulf Kristersson (M Foto: Linus Svensson / TT

– En del M-väljare kan nog börja dra öronen åt sig och fundera vilket inflytande SD rimligen kommer att kunna få.

LÄS MER: Nya siffror: Sverigedemokraterna slår Moderaterna i lag och ordning – första gången någonsin

Enligt mätningen återhämtar Socialdemokraterna sig efter förra månadens låga stöd. Partiet ökar med 2,1 procentenheter och når 24,3 procent.

– Partiet är fortsatt under väldigt stor press. Men samtidigt tror jag att hotet om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern kan gynna dem. Vi ser att de börjar vinna tillbaka väljare från V, säger Peter Santesson till Aftonbladet.

Allvarligt läge för S

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) säger att S hade ett högre stöd i den stora SCB-mätningen, men att läget för partiet är allvarligt.

– Det kommer att ta tid för oss att vända det här till positiva siffror. Samtidigt är jag helt övertygad om att det är möjligt och vi kommer att fylla nästa år med flera reformer som kommer att innebära förbättringar för vanligt folk, både när det gäller tryggheten och välfärden.

Stefan Löfven. Foto: TT

Enligt mätningen går Centerpartiet framåt medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappar stöd. Liberalerna ligger kvar på 3,9 procent och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Mätningen är en webbundersökning som gjorts mellan 26 november – 4 december. Den omfattar 2 079 intervjuer med personer över 18 år.

Dela inlägget om du vill sprida informationen vidare.