Nya siffror: Sverigedemokraterna slår Moderaterna i lag och ordning – första gången någonsin

Sverigedemokraterna är det bästa partiet i frågan om lag och ordning i SVT/Novus senaste förtroendemätning. 

Det är första gången som något annat parti än Moderaterna har ett statistiskt säkerställt bättre resultat i den frågan, rapporterar SVT.

Novus har i sin undersökning frågat 1 016 personer vilket parti de anser har bäst politik i olika sakfrågor.

Sverigedemokraterna får mest stöd i två av väljarnas tre viktigaste frågor : invandring och integration (35 procent) och lag och ordning (24 procent). Det är första gången i mätningens historia som ett parti slår Moderaterna i frågan om lag och ordning, enligt SVT.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Foto: Fredrik Sandberg / TT

Adam Marttinen som är Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson berättar för SVT att han bland annat tror att det beror på att partiet konsekvent och under lång tid har förespråkat hårdare tag mot kriminella.

– Vi också varit mest trovärdiga i den bakomliggande faktorn, segregationen kopplad till invandringspolitiken. Där tror jag att vi mäter oss starkast av alla partier, säger Adam Marttinen (SD).

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att väljarna drar tydligare paralleller mellan invandringspolitik och kriminalitet, vilket skulle förklara SD:s framgångar. 

– Men över tid så handlar det också om att presentera politik för att lösa problemen. Det brukar gynna Moderaterna och jag är säker på att det också kommer att betala sig i väljarstöd, säger Strömmer. 

Socialdemokraterna och Stefan Löfven får störst väljarförtroende i tre frågor: sjukvård, skola/utbildning och äldreomsorg.