Nya beskedet om vaccin mot corona i Sverige – då kan befolkningen få tillgång till det

Vaccin mot covid-19 utvecklas just nu – och Sverige har säkrat tillgång till hela befolkningen.

Nu kommer nya besked om när ett vaccin kan tänkas landa på svensk mark, skriver Aftonbladet.

– Om det finns några länder som menar att vi ska börja tidigare, redan i december, handlar det om några få doser och då är vi beredda för det, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström på en pressträff på tisdagen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten kallade på tisdagen till presskonferens – med anledning av att ett ytterligare avtal om coronavaccin nu tecknats.

Nyheten som presenterades var att Sverige ingått i ett EU-gemensamt avtal som EU-kommissionen tecknat om läkemedelsbolaget Curevac vaccin.

Just det här avtalet räcker till vaccin till 2,25 miljoner människor – vilket skulle täcka alla över 65 år i Sverige, uppger SVT. Sverige har också tecknat avtal med andra läkemedelsbolag.

Statsminister Stefan Löfven har tidigare meddelat att Sverige säkrat vaccin för hela landets befolkning.

– Även om det finns flera lovande vaccinkandidater är inget vaccin ännu godkänt. Genom att teckna flera avtal ökar vi chansen att Sverige får tillgång till just det eller de vaccin som blir godkända för användning, säger socialminister Lena Hallengren på pressträffen.

Lena Hallengren. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Samordnare om vaccin i december

Tidigare på tisdagen rapporterade Aftonbladet att Sverige skulle kunna få tillgång till vaccin redan i december.

På presskonferensen senare under dagen utvecklade Bergström – och förklarade att det är troligt att vaccinet kan komma till Sverige i januari, men att det mycket väl kan komma i små doser redan i december.

Han förklarar också att det till exempel skulle kunna handla om omkring 10 000 doser.

– Det är så liten volym, så det kan vi hantera, säger Bergström.

– Jag är i dialog med regionerna om att de få doser, det kan handla om några 10 000-tals doser som eventuellt kommer, redan kanske före jul. Ja, då ska vi naturligtvis ge dem till människor. De ska inte sitta i något centrallager någonstans, säger Bergström.

Han beräknar att Sverige kommer kunna börja vaccinera runt årsskiftet.

”I första hand riktar vi in oss på att skydda sårbara”

Exakt huruvida vaccinet kommer fördelas är inte klart. Men Folkhälsomyndigheten har klart för sig vilka grupper som är prioriterade.

– Vi vet inte hur stor effekt vaccinet har på smittspridning. I första hand riktar vi in oss på att skydda de sårbara, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på presskonferensen.

Han uppmanade också folk att fortsatt lyssna till myndigheternas rekommendationer.

– Jag vill varna för att man tror att pandemin därmed är överstånden. Det innebär inte att vi kan lätta på restriktioner eller andra åtgärder.

Johan Carlson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om vilka grupper som kommer prioriteras när ett vaccin finns på plats:

  • ”Personer som är 70 år och äldre, samt personer med bakomliggande tillstånd som ofta förekommer vid allvarlig covid-19-sjukdom, bör prioriteras att erbjudas vaccination mot covid-19. Här kan du läsa mer om riskgrupperna.
  • Utöver detta bör personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer med risk för allvarlig covid-19 prioriteras för att erbjudas vaccination mot covid-19, för att förebygga smittspridning och sjukdom.
  • Därefter kan övriga delar av befolkningen från 18 års ålder och uppåt vara aktuella att erbjudas vaccination.

Dessa prioriteringar kan också påverkas av vilka vacciner som blir tillgängliga och hur vaccinerna fungerar”.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);