Nya glädjebeskedet – nu kan vaccinerade äldre krama barnbarnen igen: ”Men var uppmärksamma på…”

Vaccinerad?
Då är det okej att krama barnbarnen igen.
Dessutom lättar myndigheterna upp om att gå och handla.
– Men var uppmärksamma på symtom, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten, uppger Aftonbladet.

Under våren har Sveriges vaccinationer av de äldsta åldersgrupperna samt vårdpersonal tagit fart.

I skrivande stund har 2 245 459 vaccinationer getts, enligt Folkhälsomyndighetens officiella statistik. Antalet vaccinerade människor med två doser uppgår till 638 556 personer, vilket motsvarar 7,8 procent av befolkningen.

Johan Carlson. Foto: Jessica Gow / TT

På fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen vissa lättnader för äldre som fått båda vaccinationssprutorna mot covid-19.

”Som vaccinerad har man ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och kan exempelvis göra besök i butiker. På grund av smittspridningen i samhället ska personer som vaccinerats fortsatt inte bidra till att skapa trängsel i offentliga miljöer”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Nu är det okej för äldre, som varit isolerade länge och nu fått vaccineringen, att krama sina barn och barnbarn igen.

”Förändringarna innebär bland annat att personer som vaccinerats kan umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom. De grundläggande råden om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna, hålla avstånd och testa sig vid symtom gäller fortsatt för alla i samhället”, skriver Folkhälsomyndigheten.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan, säger socialminister Lena Hallengren (S), uppger Aftonbladet.

På en pressträff poängterade generaldirektör Johan Carlson att smittspridningen i samhället fortsatt är hög – men att det nu är okej för äldre vaccinerade att få krama om sina nära.

Genrefoto: Shutterstock

– Om en person vaccinerats med en första dos kan den träffa människor från olika hushåll inomhus. Nu är det okej att krama sina barnbarn igen men var uppmärksamma på symtom, säger Johan Carlson vid en pressträff på fredagsmorgonen, uppger Aftonbladet.

– Man kan göra besök i butik, men var inte med och skapa trängsel för andra, säger Johan Carlson.

Johan Carlson. Foto: Folkhälsomyndigheten

Dela gärna vidare inlägget om du sett fram emot detta. Tänk på att följa myndigheternas rekommendationer kring covid-19.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required