Nya löftet till Sveriges pensionärer: Nu ska alla få mer kvar i plånboken med sänkt skatt

Hälften av Sveriges pensionärer har högre skatt på sin pension är löntagarna – och då får de mindre med pengar varje månad. 

Nu vill regeringen underlätta och sänka skatten för en miljon pensionärer från och med årsskiftet, enligt Dagens industri.

Pensionärsskatten sänktes senast vid årsskiftet för pensionärerna. Men trots det betalar hälften av Sveriges pensionärer mer skatt än vad någon som arbetar gör på sin lön. Det stora spannet emellan vill regeringen ta bort helt till 2020, enligt Dagens industri.

Miljontals svenska pensionärer ska få sänkt skatt

Det är finansdepartementet som lagt fram förslaget om att en miljon pensionärer ska få sänkt skatt. Förslag om hur budgeten ska se ut, kommer att läggas i höst.

”Pension är uppskjuten lön och bör därför beskattas som lön och dessutom tycker vi inte att de som varit med om att bygga upp det här landet ska straffbeskattas”, säger finansminister Magdalena Andersson till Dagens industri.

Fler pensionärer ska få sänkt skatt.
Fler pensionärer ska få sänkt skatt. Foto: Shutterstock/De visu

Pensionärernas skattenivå är högre än löntagarens

När den borgerliga regeringen verkade mellan 2006 och 2014 genomfördes fem olika jobbskatteavdrag som gjorde att löntagare och pensionärer hamnade på helt olika skattenivåer. Tack vare M och KD:s framröstade budget i höstas genomfördes ett ytterligare jobbskatteavdrag vid senaste årsskiftet – alltså ett sjätte sådant, enligt Dagens industri.

Det är detta som skapar klyftor, enligt Magdalena Andersson.

”Det är de här jobbskatteavdragen som har skapat klyftorna och hade det sjätte avdraget inte införts vid årsskiftet hade klyftan varit utjämnad vid det här laget.”

Bildkälla: Wikimedia commons/Frankie Fouganthin

Kostar miljarder att utjämna klyftorna

Enligt Magdalena Andersson skulle förslaget på skattesänkningar för pensionärerna kosta 4,3 miljarder. Hur det ska finansieras återstår att se efter budgetförhandlingarna mellan regeringen och stödpartierna. Men det dyraste är att utjämna skatteklyftan helt  – det skulle kosta ytterligare tre miljarder kronor.

Vad tycker du om detta?