Nya mätningen: SD och S jämnstora för första gången

Socialdemokraterna är nere på historiskt låga 23,1 procent och har tappat över 5 procentenheter sedan valet. Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att gå framåt och ligger nu på 22,9 procent.

För första gången i en mätning från Expressen/Demoskop är de två partierna nu jämnstora, visar oktobermätningen 2019.

– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

Demoskop/Expressen har utfört en ny opinionsmätning för oktober 2019. Och för första gången, enligt opinionsmätningen, är Sverigedemokraterna (SD) och Socialdemokraterna (S) jämnstora.

Demoskop: SD och S jämnstora

S får 23,1 procent av väljarstödet i mätningen samtidigt som SD ligger strax bakom med 22,9 procent.

Foto: Johan Nilsson / TT

S tappar 0,9 procentenheter samtidigt som SD ökar med 1,5 procentenheter. 22,9 procent är den högsta siffran SD någonsin haft i en Demoskop-mätning.

– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen och fortsätter:

– Väljarrörelserna är också tämligen tydliga: det är ökade väljarförluster till Sverigedemokraterna som är huvudorsaken till S nedgång.

Liberalerna tappar

Samtidigt har Liberalerna det fortsatt tungt med ett tapp på 0,7 procentenheter. Totalt har partiet 3,9 procent av väljarstödet.

Foto Claudio Bresciani / TT

Sedan valet förra hösten är SD det enda riksdagspartiet vars förändringar i väljarstöd är statistiskt säkerställt. I jämförelse med Demoskops förra mätning finns inga sådana statistiskt säkerställda förändringar.

Fakta om opinionsundersökningen

Undersökningen utfördes den 24 september till den 1 oktober 2019.
Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? 1 617 intervjuer utfördes, varav 1 003 via telefon och 614 via nätet.

Resultatet i oktobermätningen 2019 (Förra månadens mätning inom parentes)

Vänsterpartiet: 8,6 (-0,2)
Socialdemokraterna: 23,1 (-0,9)
Miljöpartiet: 5,0 (+0,1)
Centerpartiet: 8,3 (-0,1)
Liberalerna: 3,9 (-0,7)
Kristdemokraterna: 6,6 (+0,1)
Moderaterna: 19,5 (+0,1)
Sverigedemokraterna: 22,9 (+1,5)
Osäkra: 8,4 (+0,0)
Övriga: 2,1 (+0,3)

Källa: Expressen/Demoskop

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!