Nya siffror: Kristersson (M) hade blivit statsminister om det var val idag

Om det hotande extravalet hade blivit av idag hade Ulf Kristersson blivit statsminister. Det visar dagens opinionsläge som Svenska Dagbladet rapporter om.

– Det tar tid att bygga upp ett förtroende, och det kan raseras ganska fort, säger partiveteranen Lars Tobisson till Aftonbladet.

 

Svenska Dagbladet har räknat på hur riksdagens mandatfördelning skulle se ut om det blev extraval idag. För att få fram ett säkert resultat har de använt Valmyndighetens valsimulator och använt siffror från Sifos senaste opinionsmätning från Ekot.

När man sammanställde och jämförde resultaten av dessa kunde man se att Moderaternas Ulf Kristersson hade vunnit, då han kunnat bilda sin 3-2-1-regering med Kristdemokraterna, förutsatt att SD röstar likadant under regeringsbildningen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Går bra för KD

Enligt Aftonbladet ska det vara Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson som lyfter Ulf Kristersson, då både KD och SD skulle öka stort i mandat enligt Sifos opinionsmätning.

– Att det går bra för KD tycker roligt. De var nästan uträknade för ett år sen. Många hånade dem på ett ganska grovt sätt men de gjorde en fantastisk valrörelse, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Stefan Löfven (S)
Foto: Wikimedia Commons

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.