Nya siffror: Sverigedemokraterna lika stora som S bland LO-medlemmar: ”Bekymmersamt”

Socialdemokraterna tappar stöd hos LO:s medlemmar. Samtidigt växer sig SD starkare, och antalet anhängare bland medlemmar är nu ikapp S väljargrupp.

– LO-medlemmarna har alltid varit Socialdemokraternas bas, så när de försvinner är det såklart mycket bekymmersamt för S, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen.

Det socialdemokratiska partiet har haft ett starkt stöd bland LO:s många medlemmar i decennier, vilket är en förklaring till Socialdemokraternas starka fäste i Sverige. På senaste har man dock kunnat urskilja en ny trend i form av att flera medlemmar gått över till SD.

Foto: TT

Siffror från Sifo, som sammanställts av Expressen, visar att en tredjedel av LO:s medlemmar inte skulle rösta på S idag om det var val.

”Kommer att påverka både LO och Socialdemokraterna”

I takt med att S tappat förtroende har stödet för SD ökat bland medlemmar. Enligt Sifos undersökning uppgår stödet bland LO-medlemmarna nu till 31 procent.

– Jag skulle säga att det här i grunden förändrar bilden av hur LO-medlemmar röstar och det kommer naturligtvis påverka både LO och Socialdemokraterna mycket om det här står sig och utvecklingen håller i sig, säger Toivo Sjörén på Sifo.