Nya turistinvasionen – tiotusentals skidgäster väntas till fjällen: ”Intensiv påsk”

Påsken står för dörren. Då väljer många svenskar att resa till fjällen.

Hårt besökstryck väntas på skidorterna, med tiotusentals gäster.

– Vi laddar för en intensiv påsk, säger Anna Hansson, vd för destinationsbolaget i Vemdalen, till Ekot.

Det blir ingen vanlig påsk i år heller. Coronapandemin sätter käppar i hjulen för det normala livet, precis som vi tvingats vänja oss vid under det senaste året.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att stora påskfiranden är uteslutet och att man endast ska umgås med sina närmaste. Statsepidemiolog Anders Tegnell har uppmanat allmänheten till att undvika onödiga resor och att inte träffa nya bekantskaper.

Men i fjällen väntas, precis som under sportlovet, alltjämt en anstormning av skidsugna resenärer.

fjällen, skidturister
Foto: Gustaf Månsson / SvD / TT

Tiotusentals skidturister i påsk

Normalt sett är påsken en av de veckor som brukar locka flest besökare till skidorterna. Och trots en rådande pandemin, ser besökstrycket alltså ut att vara hårt även i år.

Totalt väntas tiotusentals gäster i fjällen under påskhelgen. Detta visar en rundringning gjord av Ekot, till liftbolag och destinationsbolag.

– Allt kommersiellt boende är uppbokat och vi tror att väldigt många av våra stuggäster, alltså privata gäster, kommer. Vi laddar för en intensiv påsk, säger Anna Hansson, vd för destinationsbolaget i Vemdalen, till Ekot.

skidturister, sälen, fjällturister
Foto: Gustaf Månsson / SvD / TT

Uppmaningen: Följ restriktionerna

För att minska risken för smittspridning kommer skidorterna bland annat att satsa på trängselvärdar.

Annika Ersson, som är biträdande smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen, uppmanar också alla skidturister att följa restriktionerna.

– Se till att undvika miljöer med trängsel, framför allt inomhus. Är det trångt någonstans så går man inte in där. Man ska hålla sig till sitt sällskap och minimera nära kontakter med andra personer maximalt, säger Annika Ersson till Ekot.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Genrebild. Foto: Lars Schröder / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required