Nytt svenskt alternativ till den populära osten: ”Viktig satsning för hela den svenska landsbygden”

Ica Sverige tillsammans med Norrmejerier ska lansera och tillverka en norrländsk variant av halloumiost.

– Det är en viktig satsning för hela den svenska landsbygden, säger Anders Svensson, vd på Ica Sverige.

Halloumi har de senaste åren blivit en väldigt populär ost i Sverige. Den salta och proteinrika osten med tuggmotstånd lyfts ofta fram som ett grillvänligt alternativ till kött och passar därför lakto-ovo-vegetarianer.

Flera svenska alternativ har under det senaste året också presenterats till den varumärkesskyddade osten och nu ska även norrländsk halloumi bli ett alternativ.

Tillverkningen kommer göras vid Norrmejeriers mejeri i Umeå.

Foto: Shutterstock

Satsningen är en del i ICAs arbete för att öka produktionen av svensk mat och möta kundernas efterfrågan. Produkten är det första storskaliga svenska alternativet till halloumi och ICA räknar med en försäljning på 350 ton årligen.

— Att ICA tillsammans med de norrländska bönderna kan lansera ett svenskt alternativ till halloumi är ett viktigt bidrag för att visa på möjligheterna med förädling av svensk råvara. I en tid av oro för folkhälsoutmaningar och miljöproblem känns det viktigt att ytterligare investera i de svenska bönderna, som är ledande inom klimat och miljö, säger Anders Svensson, VD ICA Sverige i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Populära osten på väg att ta slut

ICA har som mål att runt 350 ton ska säljas årligen för att möta efterfrågan som finns hos kunderna.

— Halloumin är idag en storsäljare och har blivit självklar på många grillfester, picknickar och familjemiddagar. Det finns idag flera svenska varianter, men för att ta upp konkurrensen med de cypriotiska ostarna har vi letat efter en större aktör att samarbeta med så att vi kan få volymer och bra pris. Det har känts viktigt för oss att kunna erbjuda ett alternativ som inte bara smakar gott, utan också känns bra i magen ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Anders Svensson.

Importen av halloumi har ökat kraftigt de senaste åren och förra året importerades 4000 ton halloumi till Sverige.

Kritiserad ost

Osten har tidigare i år kritiserats av bland andra Världsnaturfonden, WWF för hög antibiotikaanvändning i samband med djuruppfödningen på Cypern. Osten har därför rödlistats på WWF:s konsumentmatguide.

LÄS MER: Ost kan vara ett större miljöhot än kött

Men den norrländska halloumin får grönt ljus av WWF, enligt SVT Nyheter Västerbotten.

Den svensktillverkade osten ska finnas i Ica-butiker under nästa höst.

Jag som älskar halloumi tycker att det är toppen att det kommer flera svenska alternativ till denna goda ost. Om det dessutom främjar vår hälsa, miljö och djurens välfärd är det ju väldigt bra! Men vad tycker du? Lämna gärna en kommentar och dela inlägget!