Ökat tryck på charterresor – nu flyr svenskarna utomlands: ”Många är sugna på att komma iväg”

I samband med att att fler vaccineras mot covid-19 ökar trycket på bokningar av charterresor, enligt de stora resebolagen. Både hos Tui och Apollo kan man se ett samband mellan vaccinationerna och bokningarna utomlands. 

– Bara de senaste veckorna har bokningarna ökat. Trycket är högt, säger Annika Lindberg, presskontakt på Apollo till Aftonbladet.

Tusentals svenskar har nu fått sin andra vaccinspruta mot covid-19, vilket märks i bokningssystemet hos flera resebolag. Efter en lång vinter med restriktioner längtar många efter att komma iväg, vilket gjort att flera bokat utlandsresor med kort varsel. 

– Intresset är stort, många är sugna på att komma iväg, säger Eric Carlsson på Tui till Aftonbladet.

Foto: TT

Fler äldre vågar boka

Redan i februari, långt innan folk fått sin andra vaccinspruta, vittnade både Apollo, Tui och Ving om att allt fler svenskar börja bokade charterresor igen. Skillnaden mot då är att det ökade trycket som är nu kommer från många äldre personer. 

Enligt Apollos presskontakt Annika Lindberg så är sambandet mellan de avklarade vaccinationerna och äldre personers bokningar tydligt. 

Resenärer.
Foto: Peter Steffen/TT

Även om det gått att resa utomlands tidigare så har många svenskar fått vara beredda på att eventuella ändringar kan ske. Enligt Annika Lindberg ska man nu kunna känna sig trygg som med att resa utomlands. 

– Ja, absolut. Vi har en nära dialog med både UD och lokala myndigheter för att uppdatera oss om läget och gjort det lättare att både boka om och boka av. Sen är det alltid att bra med en reseförsäkring, säger Annika Lindberg till Aftonbladet.

Kan få återinföra restriktioner

Men även om turistnäringen gynnas av det ökade trycker på charterresor så innebär det också en risk.

Förra veckan flaggade Greklands biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias för att man kan få återinföra restriktioner och begränsningar, då man sett att smittan ökat på vissa populära turistorter. 

Enligt Nikos Hardalias är det på populära orterna Syros, Rhodos, Trizinia, Chania och Mytilene som man sett en ökning, och varnar för skärpta regler om inte smittan går ner.  

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required