Ovaccinerade fyller upp Iva – nu vädjar slutkörda personalen: ”Vaccinera er”

En ökad smittspridning av covid-19 belastar sjukvården i hela landet, och flera som jobbar på intensivvårdsavdelningar har slagit larm då de märker att majoriteten av patienterna är ovaccinerade. På Iva i Linköping vittnar flera i personalen om att de är trötta och frustrerade. 

 – Vi har kämpat i två år, och vi fortsätter att kämpa, säger Fatemeh Vardkar, som jobbar på Iva i Linköping, till Sveriges Radio. 

Den ökade smittspridningen av covid-19 fick regeringen att skärpa restriktioner på nytt sedan december.

Många avstår vaccin

Men trots uppmaningar om att vaccinera sig är det många som fortfarande avstår. Detta gör landets Iva-personal frustrerade. 

– Jag är lite trött förstås. Jag är mer orolig för just smittspridningen och vad den kan komma att innebära för oss inom sjukvården. Nu ser vi ju en liten nedgång i antalet Iva-patienter nationellt, men däremot ser vi en enormt stor smittspridningsökning nationellt och här i Östergötland också, säger Carl Hildebrand som är överläkare på Iva i Linköping till Sveriges Radio

Ovaccinerade fyller upp Iva

Enligt honom fylls majoriteten av platserna på Iva upp av ovaccinerade.

– De allra flesta är ovaccinerade. Det jag tycker man ska tänka på som medborgare det är att om man är ung och stark så är inte risken att bli svårt sjuk jättestor, däremot så är ju risken att man smittar någon som riskerar att bli svårt sjuk stor. 

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

För Sveriges Radio berättar Carl Hildebrand att han känner sig orolig för vad den ökade smittspridningen kan innebära för de som jobbar inom sjukvården. En oro som delas av annan personal på Iva. 

Sjuksköterskan Fatemeh Vardkar som även hon jobbar på Iva i Linköping, vittnar om trött personal, som efter två års kamp försöker att ta en dag och vecka i taget.  

Sjukvårdens uppmaning

Dubbelpass och extrapass har tagit hårt på personalen och hon och hennes kollegor motiverar sig själva genom att försöka låta bli att tänka på hur länge pandemin kan pågå. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Hon och hennes kollegor säger även de att de flesta som kommer in till Iva och är svårt sjuka är ovaccinerade. Enligt personalen är det framförallt behovet av respiratorer på grund av andningssvårigheter som belastar Ivas personal.

De hoppas nu att fler ska tänka till och vaccinera sig mot covid-19.

Dela gärna sjukvårdspersonalens vädjan om du tycker att fler borde vaccinera sig.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required