När är påsken 2022? Här är röda dagarna du ska ha koll på för att maxa ledigheten

Till skillnad från andra högtider som har sina fasta datum så ligger påsken olika varje år. Alla vet att långfredagen är – inte helt oväntat, en fredag, men är den i mars eller april? och vilka dagar är röda så att man får vara ledig med betalt? 

Här är alla datum att hålla koll på för påsken 2022. 

Man brukar prata om att påsken infaller antingen tidigt eller sent “i år”. Med det menas om påskens dagar ligger i början av april eller sent i april. 

Varför firar vi påsk?

Påsken är kristendomens viktigaste högtid. Den firas för att uppmärksamma att Jesus återuppstod efter att han dött under korsfästelsen

skärtorsdagen hade Jesus ätit en sista måltid tillsammans med sina lärjungar. På långfredagen dömdes Jesus till döden och avrättades genom att han spikades upp på ett kors, där han förblödde. 

Långfredagen är den dag då vi ska minnas Jesus korsfästelse

Påsken firas för att hedra Jesus. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

påskdagen firas att Jesus uppstod, och på annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna. 

Påskägg: Hur blev det en tradition? 

För många handlar påsken dock om godis i form av påskägg, god mat och barn som klär ut sig till påskkärringar. 

Påskhare. Foto: Shutterstock
Påskhare. Foto: Shutterstock

Enligt sägnen brukade de som kallades “häxor” på 1600-talet fara till Blåkulla runt påsk. Dessa skrönor har utvecklats till en tradition där barn klär ut sig till “påskkärringar” runt påskhelgen. 

När är påsken 2022? 

Påsken 2022 infaller vecka 15, vilket är den officiella veckan för påsklov. Skärtorsdagen infaller den 14 april 2022, och är inte en röd dag.

Röda dagar i påsk

Långfredagen infaller 15 april, och är en röd dag då de flesta är lediga från jobbet. Påskafton är lördagen den 16 april, och påskdagen är en söndag.

Annandag påsk är en måndag, och eftersom den är röd är de flesta lediga från jobbet

Påsklov 2022.
Påsklov. Foto: Shutterstock

Varför är påsken olika datum varje år?

Kalendermässigt tycker många att det är märkligt att påsken firas på olika datum varje år. Varför är det så? När andra högtider alltid firas samma datum varje år. 

En tumregel är att påskdagen alltid är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen är den dagen då natt och dag är lika långa. 

Foto: Shutterstock

Varför spelar detta roll?, undrar många. 

I en artikel som Svt publicerade 2018 försökte Jens Linder, domkyrkokaplan i Växjö, ge klarhet i förvirringen gällande högtiden. 

– När Jesus dog gjorde han det i samband med den judiska påskhelgen. Efteråt uppkom en lång diskussion om huruvida man skulle fira den kristna och den judiska påsken samtidigt eller inte. Eftersom man menar att de markerar olika saker kom man fram till att inte fira samtidigt, berättade Jens Linder för Svt då.

Att den kristna påsken infaller första söndagen efter fullmånen beror på att den judiska påsken infaller den 14:e dagen i den judiska månaden Nisan, vilken styrs av och sammanfaller med samma fullmåne.

– På det här sättet kunde man vara säker på att högtiderna inte firades samtidigt, tillade han.

Läs mer: Röda dagar 2022 – då ska du ansöka om ledigt för att förlänga ledigheten

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required