Bensinmackar i fjällen tvingas låsa dörrarna – efter turistinvasionen: ”Hot har förekommit”

Även om siffrorna minskar i flera regioner så är smittspridningen av covid-19 fortfarande ett bekymmer i landet. Trots det fick Sveriges norra regioner problem med turister som inte respekterade restriktionerna under påsken.

Personal på bensinmackar och i butiker har vittnat om konflikter som uppstått när de inte släppt in fler kunder. I jämtland har butikspersonal fått ta emot hot när de uppmanat kunder att handla ensamma. 

I veckan presenterade företaget Telia en sammanställning som visade en kraftig ökning av resor från storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne under påsk.

Bland annat så ökade antalet stockholmare som begav sig till fjällen med 959 procent jämfört med året innan.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

Många reste över påsk

Norrland och i synnerhet svenska fjällen har varit populära resmål under påsken. Men även om det främjat turistnäringen så har flera anställda på orterna vittnat om en problematik med att få folk att respektera restriktionerna. 

Länsstyrelsen i Västerbotten skriver att det rapporterats om ett ökat resande till en av länets kommuner under påskhelgen. Detta trots regionala råd om att inte resa.

”I samband med detta har trycket på bensinmackarna i kommunen varit så högt att dessa under vissa perioder har fått låsa dörrar till butiksdelen för att inte få in för mycket kunder i lokalerna samtidigt”, skriver de. 

”Hot har förekommit”

I Jämtland, där populära Årefjällen ligger, vittnar butikspersonal om hotfull stämning när de uppmanat sällskap att handla en åt gången. 

”Verksamhetsutövare har angett att hot har förekommit då de påtalat till allmänheten att de ska handla ensam. Verksamhetsutövare får säga till folk att de ska handla ensam samt att de inte ska stå och trängas. Vissa butiker har värdar som hjälper till för att få allmänheten att följa reglerna”, skriver Länsstyrelsen enligt Aftonbladet.

Foto: TT

Tidigare i år rapporterade Nya Wermlandstidningen om problem med turister som stannade för att äta och låna toaletten på väg till fjällen.

– Men det har hänt att folk bänt upp dörrarna med skruvmejslar, säger Roger Fayad, som då beskrev situationen som ”ett kaos”.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar kring restriktioner och förhållningssätt i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required