Trots pandemin – antalet stockholmare i fjällen ökade med 959 procent i påsk: ”En dramatisk ökning”

Regeringen fortsätter att avråda svenskarna från att resa om det inte anses nödvändigt. Men trots att pandemin fortfarande pågår visar nya siffror att resorna från storstadsregionerna ökade kraftigt under påsken jämfört med 2020. Antalet stockholmare som begav sig till fjällen ökade med så mycket som 959 procent jämfört med året innan.

– Det är en dramatisk ökning jämfört med förra året, säger Kristofer Ågren, chef på dataanalysavdelningen på Telia till Expressen.

Företaget Telia har kunnat se en kraftig geografisk förflyttning på svenskarna under påsken. 

– När det gäller påsk är vi inne på att våra råd är som de var inför jul och inför sportlov. Tänk på att inte resa om det inte känns nödvändigt. Om man reser, res så säkert som möjligt. Se till att inte träffa nya människor på det stället man reser till, utan hålla sig i sin lilla bubbla, sa Anders Tegnell under en pressträff tidigare i år.

Fler stockholmare reste till fjällen

Telias sammanställning visar att antalet resor mellan Stockholm och Jämtland – där Årefjällen ligger, ökade med 959 procent jämfört med året innan.

Liftkö i Sälenfjällen
Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

En dramatisk ökning

Men det var inte bara stockholmarna som gav sig ut på resande fot under påskhelgen. Telias siffror visar ett ökat intresse för inrikes resor även i de andra storstadsregionerna. Resorna från Västra Götaland ökade med 418 procent jämfört med 2020, och i Skåne ökade resorna därifrån med 253 procent.

– Det är en dramatisk ökning jämfört med förra året vilket mest sannolikt beror på att många skidorter då hade stängt samtidigt som myndigheternas uppmanade oss att undvika långresor. Ökningen jämfört med påsken 2019 kan troligtvis förklaras av att utlandssemester fortfarande inte är ett alternativ, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia till Expressen

Men även om ökningen är enorm från föregående år så är det fortfarande en minskning från hur det var innan pandemins utbrott i början av 2020.  

Bilkö till Danmark från Sverige
Foto: Johan Nilsson/TT

”Håller oss på hemmaplan”

I Västra Götalandsregionen har resandet minskat med 36 procent sedan påsken 2019. I Stockholm ser man en minskning på 22 procent, och i Skåne minus 43 procent. 

 – Det är en betydande minskning som visar att vi alltjämt håller oss på hemmaplan och kanske väljer att göra kortare utflykter och resor, säger Kristofer Ågren.

Telias sammanställning omfattar landets tre storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer:

”Stockholmsveckan är den värsta veckan. Då är det som mest folk och trångt”, säger byborna i Åre som fruktar smittspridningen.Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Tuesday, March 2, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required