Byborna instängda när turister vallfärdar till Åre – vädjar nu: ”Stockholmare, kom inte hit!”

Trots pandemin – skidsugna sportlovsturister fortsätter vallfärda till Åre.

Samtidigt känner sig Åreborna bortglömda och instängda.

Nu vädjar de till alla stockholmare att stanna hemma, skriver Aftonbladet.

Att sportlovsveckorna rört upp starka känslor har nog inte undgått någon.

Trots en pågående coronapandemi, trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att umgås i små kretsar och undvika platser med mycket trängsel, har tusentals semesterfirare valt att styra kosan mot landets populära skidorter under sportlovet.

Situationen har lett till att det slagits larm från alla möjliga håll och kanter.

Länsstyrelsen i Värmland menade bland annat att folk ”tagit semester från pandemin”. En bensinmack i Värnäs berättade att de tvingats låsa dörren för att hålla skidturisterna borta.

Och en vägkrog längs E45:an konstaterade att de hade ungefär lika många gäster som ett helt vanligt år.

Genrebild. Foto: Lars Schröder / TT

Åreborna känner sig instängda

Men inte minst lider byborna på skidorterna. Att inte stänga ner helt är ett måste för turistnäringen, men samtidigt skapar den uppkomna trängseln en stor oro.

I Åre har det bland annat rapporterats om tiotusentals turister och mycket folk i såväl skidbackar som liftköer och matbutiker. Dessutom har smittspridningen av covid-19 ökat markant i trakterna den senaste tiden.

I en intervju med Aftonbladet, berättar nu Åreborna Sven-Erik och Agneta att de känner sig instängda och bortglömda.

Att de tvingas ta hänsyn, anpassa sig och sitta inne när turisterna är ute och roar sig i skidbackarna.

– Vi måste tänka oss för varje gång vi går ut. Vi måste åka någonstans om vi vill gå en promenad, säger 70-åriga Agneta till Aftonbladet.

åre, åreborna, skidturister
ÅRE 2020-12-30 Skidåkare står separerade i liftkön vid stolliften Fjällgårdsexpressen i Åre. Coronaanpassade kösystem vid liftarna i Åre för att minska risken för smittspridning. Foto: Pontus Lundahl

Vädjar till stockholmarna: ”Kom inte hit!”

Nu pågår dessutom den så kallade ”Stockholmsveckan”, då stockholmarna har sportlov och många reser till bland annat Åre.

– Stockholmsveckan är den värsta veckan. Då är det som mest folk och trångt, säger 69-årige Sven-Erik.

Paret tror att många omedvetet slappnar av när de åker på semester, och därmed inte följer restriktionerna på samma sätt. Nu vädjar de om att folk ska tänka sig för och stanna hemma för den här gången.

– Kom inte hit, när det är som det är. Det är knepigt att de överhuvudtaget får åka hit. Nu när det är ännu mer smitta, säger de till Aftonbladet.

Bidra gärna till att vädjan från Åreborna når ut till fler, genom att trycka på dela-knappen.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);