Efter turistinvasionen – nu ökar smittan i Åre: ”Inte fjällen som är problemet”

Det råder högsäsong för landets populära skidanläggningar. Under sportloven tar Skistar Åre emot tiotusentals nya turister dagligen. Samtidigt ser man att smittspridningen av covid-19 ökat markant i trakterna. 

– Det är oroande med tanke på att vi i februari annars legat kring 200–250 fall i veckan. Det kan absolut ta fart, säger smittskyddsläkaren Annika Ersson till Aftonbladet. 

Det ökade antalet coronasmittade i Årefjällen oroar en del av lokalbefolkningen. Förra veckan rapporterades 330 nya fall med covid-19. Cirka 15 procent av dessa var turister som smittats i sina hemregioner, och sedan testat sig i Åre, enligt Annika Ersson, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Turister trängs med andra

Enligt Annika Ersson så är det inte fjällen i sig som är problemet till en ökad smittspridning, utan turisternas beteenden. Hon menar att det är när folk träffar nya människor utanför sina närmaste som smittspridningen tar fart.

– Det går att vara turist i fjällvärlden utan att trängas med andra, säger Annika till Aftonbladet

Liftkö i Åre. Foto: TT

I början av februari låg antalet coronasmittade mellan 200-250 fall i veckan. Sedan sportloven börjat har siffrorna stigit markant. 

Tidigare har bland annat Sveriges Radio rapporterat om att antalet självtester i Åre mer än fördubblades under första sportlovsveckan. Då registrerades 900 prov istället för snittet på 400.

”Hade smittan med sig”

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 ökade redan första sportlovsveckan, och enligt smittskyddsläkare Micael Widerström var det just turister som stod för en stor del av antalet smittade.

 – 15 procent är gäster som inte kan ha blivit smittade i Åre, utan hade smittan med sig, sa han i en intervju med Sveriges Radio tidigare.

Foto: Erik Nylander/TT

Den senaste veckans 330 nya fall väcker oro hos en del året runt boende i Region Jämtland Härjedalen, även om många är glada att backarna håller öppna, enligt smittskyddsläkaren Annika Ersson. 

Trots ökad smittspridning lockas fler turister till "friheten" i svenska fjällen. Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Monday, March 1, 2021

Skistar följer rekommendationerna

Destination Skistar i åre har i ett flertal intervjuer bekräftat att de följer alla rekommendationer och jobbar för att uppmana folk att hålla avstånd och att stanna hemma om de känner minsta symptom. Samtidigt förväntar de sig att turister tar eget ansvar.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);