Skidturister stor anledning till ökad smitta i Sälen och Åre: ”Hade smittan med sig”

Sedan sportlovets start har man kunnat se en ökad smittspridning av covid-19 i skidorterna Sälen och Åre. Enligt smittskyddsläkare Micael Widerström är det turister som står för en stor del av antalet smittade. 

– 15 procent är gäster som inte kan ha blivit smittade i Åre, utan hade smittan med sig, säger smittskyddsläkaren till Sveriges Radio. 

I takt med att Sveriges skolor stängde igen för sportlov började turister vallfärda till skidorterna från alla håll. 

Sälen och Åre är två av de mest populära skidorterna i Sverige, dit flera 100 000-tals turister åker varje säsong. 

Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Tiotusentals personer i liften

Enligt Sebastian Thomasson, som är destinationschef på Skistar i Åre, så är det mellan 10 000 och 12 000 personer i Åres liftsystem

På flera bilder från Åre ses ovanligt långa liftköer som ringlar sig upp i skidbackarna. Detta för att åkare ska hålla en skidlängds avstånd till varandra. 

Även om Skistar vidtagit åtgärder för att förhindra smittspridning under högsäsongen så har man enligt Sveriges Radio sett att antalet smittade av covid-19 ökat i svenska fjällen.

Foto: TT

Ökad smittspridning i fjällen

Det handlar om ett 70-tal smittade gäster i Sälenområdet. Och ett 40-tal smittade i Åre.

I Åre mer än fördubblades antalet självtester under första sportlovsveckan, då 900 prov registrerades istället för snittet på 400. 

– Det är ju en väldigt stor ökning vecka sju och vi har gjort mycket reklam för att man verkligen ska provta sig när man känner sig förkyld eller har hosta, säger Anna Fremner, biträdande primärvårdschef vid region Jämtland/Härjedalen till Sveriges Radio.

Vill se hårdare restriktioner

Enligt smittskyddsläkare Micael Widerström är 15 procent av de som bekräftats sjuka personer som inte kan ha blivit smittade på plats. De har enligt honom tagit med sig smittan till fjällen.

Hans förhoppning är att Sälen ska skärpa sina restriktioner för att minska smittspridningen, då han anser att det behövs där. 

I en tidigare intervju med SVT berättar Skistars Niklas Sjögren Berg att Skistar är noga med att följa restriktionerna för att göra det tryggt för gästerna, men att åkarna fortfarande förväntas ta eget ansvar.

Vad anser du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);