Utländska turister lockas till Åre – trots ökad smitta: ”Som att pandemin aldrig existerat här”

Trots ökad smittspridning av covid-19 i svenska fjällen väljer allt fler att packa väskorna och åka till Åre. Trots att regeringen varnar för en eventuell tredje våg i pandemin lockar friheten i Åre utländska turister. 

– Som att pandemin aldrig existerat här, säger turisten Monica, som rest från Polen för att komma bort från hårdare restriktioner, till Expressen. 

Under sportlovsveckorna har tusentals svenska turister vallfärdat till Åre för att åka skidor och njuta av fjällmiljön. Redan under första lovveckan uppgav personal på Skistar Åre att de hade mellan 10-12 000 personer i liftsystemet dagligen.

Att köerna blev långa stoppade dock inte fler från att vilja åka dit. 

Fullbokat i fjällen

De svenska skiddestinationerna är så gott som fullbokade, och flera som kommer dit är från utlandet. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

När Expressen pratar med turister från Polen om hur det känns att vara i Åre säger de:  

– Det är en frihet. Vi försöker hålla avstånd enligt rekommendationerna. Men det är väldigt mycket enklare att andas utan mask, säger Maciek till Expressen

Ett annat gäng, som åkt till Åre från Estland, berättar att de tagit sig dit för att de saknar berg att åka skidor ner för i hemlandet. Då Finland stängt ner är det svenska fjällen som återstår. 

Ökad smittspridning i Åre

När Expressen träffar dem har de varit i Åre en vecka, och menar att det är ovanligt att se så många människor på samma plats under pandemin.

Foto: TT

Sedan sportlovets start har man kunnat se en ökad smittspridning av covid-19 i Åre.

I en tidigare intervju med Sveriges Radio berättade smittskyddsläkare Micael Widerström att det är turister som står för en stor del av antalet smittade i svenska fjällen. 

– 15 procent är gäster som inte kan ha blivit smittade i Åre, utan hade smittan med sig, sa smittskyddsläkaren till Sveriges Radio då.

Representanter från Skistar Åre har vid ett flertal tillfällen uttalat sig om antalet turister i Åre, och vad man gör för att minska smittspridningen. 

”Respektera åtgärder”

Therese Sjölund, som är vd för Destination Åre, bekräftar att de gjort mycket för att folk ska hålla avstånd, men att det också handlar om eget ansvar. 

– Åre och alla företag här har gjort stora insatser för att anpassa och justera för att i alla sammanhang kunna hålla avstånd. Välbesökta jul- och nyårsveckor visade att det fungerade bra och denna ordning och reda uppskattades av gästerna. Det viktiga då som nu är samspelet: att de som besöker oss nu gör allt de kan för att respektera dessa åtgärder, säger hon till Expressen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required