Bensinmacken tvingas låsa dörren – för att hålla skidturisterna borta: ”Fruktansvärt mycket folk”

Sportlovsfirarna vallfärdar till landets populära skidorter.

På bensinmacken Mac 45 i Värnäs fruktar man ett coronautbrott – och tvingas låsa dörren för att minska trängseln.

– Det är fruktansvärt mycket folk ibland, säger Veronica Olsson som arbetar på bensinmacken till Aftonbladet.

Rapporteringen under sportlovsveckorna har handlat mycket om de skidsugna svenskar som sökt sig till fjällen.

På många skidorter har man talat om att det finns tydliga protokoll för att skidåkningen ska kunna ske smittsäkert. Men på andra håll är oron stor för ett nytt coronautbrott.

Tidigare i februari gick bland annat region Värmland ut med en skarp varning. Detta sedan flera kommuner sett problem med skidturister på genomresa, som struntat i restriktionerna och trängts på platser där man kan handla, äta och gå på toaletten.

Tagit semester från pandemin

I en veckorapport skrev länsstyrelsen i Värmland vidare att folk tycktes ha tagit semester från pandemin under sportlovet.

Igår kunde vi också berätta om ambulanssjuksköterskan Erika Carljo, som noterat långa köer av bilar med takboxar i Värmland.

Med frustration och besvikelse röt hon ifrån mot alla de som åker på skidsemester i dessa svåra tider.

skidturister, sälen
Foto: Gustaf Månsson / SvD / TT

Skidturister trängs på bensinmack

Även på bensinmacken Mac 45 i värmländska Värnäs lider man svårt av trängseln.

Här har man tydligt märkt av den trängsel som bildas, i synnerhet under stugbytardagar, när skidturister på väg till eller från fjällen stannar för en bensträckare.

– Det är fruktansvärt mycket folk ibland. Från 11 till 15.30 är det bara kvitto på kvitto med matbeställningar, säger Veronica Olsson, som arbetar på bensinmacken, till Aftonbladet.

Tvingas låsa dörren

För att kunna hantera skidturisternas rastpauser har bensinmacken tvingats vidta flera åtgärder. Bland annat genom att hålla avstånd mellan borden samt tydliga regler för hur många som får vistas i samma sällskap.

Men också genom att stänga av inomhustoaletten samt låsa dörren till macken när det blir för mycket folk.

– Man känner sig lite utsatt här. Samtidigt är det vårt jobb och levebröd. Det blir till att försöka instruera folk, att man ska sitta och vänta om man köpt takeaway, ”vi ropar när det är klart”… man får liksom styra dem, säger Veronica Olsson.

Vad tycker du om skidresor under pandemin? Lämna gärna en kommentar – och dela gärna vidare för att säga din åsikt!

bilkö
Genrebild. Foto: Lars Schröder / TT
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);