Sjuksköterskan Erika ryter ifrån – mot skidturister i pandemin: ”Ett hån mot oss som jobbar”

Mängder av skidsugna svenskar reser till fjällen – trots en rådande pandemi.

Nu ryter ambulanssjuksköterskan Erika Carljo ifrån.

– Ett hån mot oss som jobbar, säger hon till NWT.

Sportlovsveckorna pågår för fullt i Sverige. Något som vanligtvis betyder fullt tryck vid landets populära skidorter.

Och trots att ingenting är som vanligt med den rådande coronapandemin, har skidturisterna likväl flockats vid orter som Sälen och Åre.

Byborna i Sälen har vädjat om att turister ska visa respekt och följa restriktionerna. Från Åre har det kommit uppgifter om enorma köer i skidbackarna – och i region Värmland har man larmat om att folk ”tagit semester från pandemin”.

sportlov, skidturister
Foto: Anders Wiklund / TT

Ryter ifrån mot skidturisterna

En som nu vittnar om situationen, är ambulanssjuksköterskan Erika Carljo.

Hon arbetar till vardags som anestesisjuksköterska på ambulansen i Säffle, och var i helgen på väg till Karlstad när hon fick syn på mängder av bilar.

Fordonen var utrustade med takboxar och var på väg åt andra hållet – hem från fjällen.

I ett inlägg som fått stor spridning på Facebook, berättar Erika Carljo nu om sina känslor över de som trots pandemin väljer att trängas i skidbackarna.

skidturister, sälen, fjällturister
Foto: Gustaf Månsson / SvD / TT

Frustration och besvikelse

Erika förklarar att hon är både uppgiven, frustrerad och besviken.

”Visst, det finns dom sköter det snyggt. Med matsäck i bilen, stannar för sig själva och rastar, som har sin egen stuga. Absolut. Men inte alla dessa bilar. Inte en chans. Samt att händer det dig något i annan region – så har du ändå gjort ”fel””, skriver hon på Facebook.

Vid vägkrogen Rasta möttes Erika av en full parkering. Människor från olika håll och kanter rörde sig in och ut, trängdes med varandra.

”Jag kör vidare i min gulbil. Med högre blodtryck än innan den resan. Med en frustration och besvikelse. Jag vill också på skidsemester med min familj. En dagstur i min egen region må vara okej. Det kan jag tycka. Men en hederlig fjällsemester. Jag längtar också”, skriver hon.

Uppgiven.Sitter i gulbilen (ambulansen) från Säffle till Karlstad.Ett pärlband av bilar. Takboxar. På riktigt kö från…

Posted by Erika Carljo on Sunday, February 21, 2021

”Ett hån mot oss som jobbar”

Samtidigt som alla skidsugna turister njuter av frihet och semester, jobbar Erika på. Jobbar för att hjälpa alla drabbade i pandemin.

”Jag är bitter. Jag tar på mig mitt visir och andningsskydd igen. Jobbar vidare, för Er”, skriver hon på Facebook.

Hennes inlägg på Facebook har fått stor spridning. Många människor vittnar om liknande upplevelser, med långa köer på grund av skidturisternas resor. Samtidigt hyllar många Erika och hennes kollegor för deras slit och arbete, att de har orken att fortsätta.

I en intervju med Nya-Wermlands Tidningen utvecklar Erika sina känslor kring situationen.

– Det kändes som ett hån mot oss som jobbar. Det känns som att vi arbetar i motvind, säger Erika till Nya-Wermlands Tidningen.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);