Vägkrog slår larm – lika många gäster som ett vanligt år: ”Kan nästan inte tro att en pandemi pågår”

Sportlovsturisterna skapar trängsel och coronaoro.

På Diner 45, en vägkrog norr om Sunne, har man ungefär lika många gäster som ett vanligt år. Det rapporterar SVT Nyheter.

Trots pandemin har många svenskar valt att åka iväg på semester under sportlovsveckorna.

Folkhälsomyndigheten har inte gått ut med någon generell avrådan från sportlovsresor, men däremot konstaterat att allt resande bör ske på ett smittsäkert sätt.

Man ska umgås i små kretsar, undvika platser med mycket trängsel och se till att inte öka kontakten med andra människor.

– Om man planerar att åka till fjällen så ska man resa dit på ett säkert sätt och undvika att ha kontakter med människor utanför sin närmaste krets, sa Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet i början av februari.

skidturister, sportlov, fjällen
FUNÄSDALEN 20210217 Sportlovsfirare åker skidor i Funäsdalen där bla värmestugor är stängda och skyltar med coronarestriktioner finns överallt. FOTO Adam Ihse / TT

Sportlovsturister skapar trängsel

Trots detta kommer nödrop efter nödrop om kaos och trängsel. Inte minst skidsugna svenskar på väg till eller från fjällen har fått många att reagera.

Bland annat berättade anställda vid bensinmacken Mac 45 i värmländska Värnäs att de tvingats låsa dörren när det blivit för mycket folk. Och de är inte ensamma.

LÄS MER: Bensinmacken tvingas låsa dörren – för att hålla skidturisterna borta: ”Fruktansvärt mycket folk”

På vägkrogen Diner 45, längs E45:an strax norr om Sunne i Värmland, har man liknande problem. Trots den rådande pandemin menar platschefen Åsa Wikberg att det är ungefär lika många gäster som ett vanligt år.

– Det har varit jättemycket folk. Man kan nästan inte tro att det är en pandemi som pågår, säger Åsa Wikberg till SVT Nyheter.

Kunder följer inte reglerna

Trängseln på vägkrogen beror på att många sportlovsturister stannar till för en matpaus.

På Diner 45 har man försökt minska smittorisken genom handsprit, skyltar och munskydd hos personalen. Ibland tvingas man också neka gäster.

– Det är lite problem ibland med kunder som inte riktigt håller sig till de regler som vi har satt upp. Periodvis blir det så att vi får säga att det finns inte plats ännu, säger Åsa Wikberg till SVT.

Åsa Wikberg skickar också en känga till Folkhälsomyndigheten och regeringen, som hon tycker hade kunnat agera mer resolut.

– Folkhälsomyndigheten och regeringen borde ha gått ut med att när man går in på ställen där det är mycket folk, som i restauranger eller butiker, att man har obligatoriskt munskydd. Som vi har på vår personal som rör sig ute bland gästerna. Då hade vi haft en mycket säkrare arbetsmiljö också för vår personal, säger hon.

öl
Foto: Shutterstock

Vad tycker du om resandet under sportlovet? Är det lugnt så länge man reser smittsäkert, eller borde man avstå helt?

Lämna gärna en kommentar – och dela artikeln för att säga din åsikt!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);