Patient hann dö på toaletten – fick inte plats på Iva

En patient som sökte vård för andningssvikt fick inte plats på Iva i Skaraborg. Personen som sökte hjälp placerades på en annan avdelning, där denne sedan hittades död på toaletten, det rapporterar Expressen.

“Var gränsen gick för när en svårt sjuk patient ytterligare försämras och behöver iva-vård blev oklart”, skriver sjukhuset i sin händelseanalys enligt tidningen. 

Det var i början av januari i år som en person i Skaraborg sökte akut vård för andningsproblem. 

Oklart var gränsen gick

På grund av pandemin var det var fullt på intensivvårdsavdelningen på Skaraborgs sjukhus. Patienten lades därför in på medicinavdelningen i Lidköping istället.

Därefter förflyttades personen till den lungmedicinska avdelningen i Skövde. 

”De uppfattade att patienten var i behov av högre vårdnivå och var prioriterad för iva-vård men ändå inte prioriterades. Patienten skulle flyttas till iva vid försämring. Var gränsen gick för när en svårt sjuk patient ytterligare försämras och behöver iva-vård blev oklart”, skriver sjukhuset i sin händelseanalys enligt Expressen.

Foto: TT

Medan patienten väntade låg denne inlagd i drygt elva dygn, innan personen hittades död på toalettstolen vid sin sjukhussäng. 

Enligt Expressen hade patienten varit ensam när denne fick ett hjärtstopp, och hittades senare med syrgasmasken uppdragen från näsan. 

Trots hjärt- och lungräddning gick patientens liv inte att rädda.

I sin händelseanalys konstaterar sjukhuset flera orsaker till att det blev som det blev. 

Händelsen har anmälts till IVO

Enligt Expressen har vårdpersonalen protesterat enligt den händelseanalys som sjukhuset skrivit.

”De bedömde att de inte hade resurser för att vårda ytterligare en patient med HFNC (high flow nasal cannula, reds. anm.) som var så svårt sjuk”, står det i analysen som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i en lex Maria-anmälan.

Enligt uppgifter till tidningen fanns vid vårdtillfället inga styrdokument för hur personalen skulle behandla HFNC-patienter utanför iva, om de inte led av corona.

Vad tänker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook, men kom ihåg att hålla god ton.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required