Paula, 82, drar in på hemtjänsten – för att spara resurser åt vården

Coronaviruset sprider sig runt om i världen och i Sverige.
Det får 82-åriga Paula Steen att pausa hemtjänsten.
Allt för att spara resurser åt vården och minimera risken för att hon själv smittas.

Enligt de senaste uppgifterna från Folkhälsomyndigheten (uppdaterad den 11 mars klockan 14.00) har totalt 461 personer påvisats med Covid-19, coronaviruset, i Sverige.

Under oonsdagseftermiddagen kom beskedet att den första personen, en äldre patient som vårdats vid intensivvårdsavdelningen för coronaviruset, har avlidit.

Första dödsfallet i Sverige

Folkhälsomyndigheten har i sin senaste rekommendation vädjat att fokus ska ligga på de som kan drabbas allra hårdast av coronaviruset. Det handlar om sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

Bildkälla: Youtube/TV4

Personer med symptom bör därav begränsa sociala kontakter där smittan riskerar att överföras och gäller i både arbetsliv och privatliv, för att minska smittorisken.

82-åriga Paula Steen bor i småländska Fredriksdal och har som många andra svenskar följt rapporteringen kring coronaviruset.

Ställer in sin hemtjänst – för att spara resurser

Hon är inte orolig över hotet från viruset, men samtidigt vill hon göra någonting. Inte bara för sig själv, utan även för andra.

Paula väljer nu att ställa in sin hemtjänst. Dels för att minska risken för att hon själv ska smittas men också för att spara resurserna till sjukvården.

– Jag klarar mig ett tag. Får jag inte på mig kläderna på morgonen får jag ta på mig något annat då, säger hon till Expressen.

Bildkälla: Shutterstock

Trots att hemtjänsten inte kommer hem till henne har hon ett larm på sig om någonting skulle ske. Dessutom kommer det hem matkassar, så hon slipper gå hungrig.

”Tänker på tjejerna”

Ju färre personer som kommer hem till henne desto större är chansen att hon inte smittas.

– Jag tycker inte de ska behöva gå in och ut ur husen här, det är ju ett effektivt att sprida virus på, säger Paula till Expressen och fortsätter:

– Jag tänker på tjejerna som jobbar, tänk om de alla plötsligt en dag har smittats.

Nu skickar vi våra tankar och tack till sjukvården som gör ett fantastiskt jobb i Sverige